Trump, QAnon isimli komplo teorisi grubunu kınamayı reddetti

ABD'de 3 Kasım'da düzenlenecek başkanlık seçimleri öncesinde, Başkan Donald Trump ile Demokrat rakibi Joe Biden aynı anda farklı televizyon kanallarında yayınlanan tartışma programlarına katıldı. Trump, QAnon isimli sağcı komplo teorisi grubunu kınamayı reddederken, 'onlar hakkında hiçbir şey bilmediğini' öne sürdü.

Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump ve Demokrat rakibi Joe Biden, karşı karşıya gelecekleri ancak iptal edilen tartışma programı yerine, dün akşam iki kritik eyalette eş zamanlı iki farklı tartışma programına katıldı. Trump, Covid 19 tanısı sonrası sanal ortamda Biden ile karşı karşıya tartışma önerisini reddetmişti. 

Miami'de NBC televizyonunun yayında kameralar karşısına çıkan Trump'a son tartışmadan hemen sonra korona virüsü tanısı koyulmuştu. Trump, tartışma günü test olup olmadığına ilişkin ısrarlı soruya, 'hatırlamıyorum' yanıtını verdi.

'İNSANLAR KARAR VERSİNLER'

NBC moderatörü Savannah Guthrie, Trump'ı komplo teorileri konusunda da sıkıştırdı. ABD Başkanı birkaç gün önce, Usame Bin Ladin operasyonuna ilişkin komplo teorisini içeren bir tweeti retweet etmişti. Trump bu konudaki soruyu, "Bu sadece bir retweet'ti. Ben ortaya bırakırım insanlar kendileri karar versinler. Ben taraf tutmuyorum" şeklinde yanıtladı. Guthrie buna karşılık olarak ise "Anlamıyorum, siz başkansınız. Siz, sıradan bir kişinin her önüne geleni retweet eden amcası değilsiniz" dedi.

'ONLAR HAKKINDA HİÇBİR ŞEY BİLMİYORUM'

Trump, QAnon isimli sağcı komplo teorisi oluşumunu onaylamadığını açıklayıp açıklamayacağı ile ilgili soruyu ise 'onların hakkında hiçbir şey bilmiyorum' diyerek geçiştirdi. Trump, bunu söyledikten sonra ise QAnon'ın pedofiliye karşı savaşan bir oluşum olarak tanıdığını savundu.

QAnon, bugün internet ortamında en fazla yayılan komplo teorisi olmayı sürdürüyor. BBC'nin yaptığı bir araştırma, bu yıl içerisinde QAnon'un komplo teorilerinin sosyal medyada 100 milyondan fazla yorum, paylaşım ve beğeni topladığını ortaya koydu.

SANATÇILARDAN NBC'YE MEKTUP

Tartışma programlarından önce Hollywood’dan 100 kadar oyuncu ve yapımcı NBC televizyonuna yazdıkları mektupta, Başkan Donald Trump’ın seçmenlerin sorularını yanıtlayacağı açık oturumun, Biden’ın ABC televizyonunda katılacağı programla aynı saatte yapılmasını eleştirdi. Mektuba, Amy Schumer, Ben Stiller, Debra Messing, Seth Rogen, Jon Cryer, Jon Hamm, Sarah Silverman and Sterling K. Brown gibi isimler imza attı.

Metinde NBC’nin kararının Başkan’ın kötü davranışlarına göz yumduğu ve başkanların geleneksel canlı tartışma programlarının sponsorluğunu yapan partilerüstü Başkanlık Tartışması Komisyonu’na gölge düşürdüğü belirtildi. Mektupta ‘‘Bu, Amerikan halkına kötü hizmet vermektir’’ denildi. NBC Genel Müdürü Cesar Conde ise yaptığı açıklamada, kararın iş çıkarları doğrultusunda değil adil olma amacıyla alındığını belirtti. (BBC Türkçe/Amerika'nın Sesi)