Trump: Rusya'yı NATO ülkelerine saldırmaya teşvik ederim

Başkanlığı döneminde 'büyük bir ülkenin lideri' ile aralarında geçen diyaloğu anlatan Trump, "Ben ortaya çıkmadan önce NATO beş kuruşsuzdu" dedi.

Abone ol

DUVAR - ABD'de mart ayında düzenlenecek başkanlık seçimleri öncesi mitinglerini sürdüren Donald Trump, Güney Carolina eyaletinde seçmenleriyle bir araya geldi. Eski başkan Trump, NATO ittifakına karşı mali yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde Rusya'yı 'üye ülkelere saldırmaya teşvik edeceğini' söyledi.

Conwat kentinde düzenlenen mitingde, "Ben ortaya çıkmadan önce NATO beş kuruşsuzdu" diyen Trump, başkanlığı döneminde 'büyük bir ülkenin liderlerinden biri' ile aralarında geçen diyaloğu anlattı. Trump, NATO'nun savunma harcama hedeflerini yerine getirmeyen üyelerinin savunulmaması gerektiği konusundaki açıklaması üzerine bir müttefikle 'karşı karşıya' geldiğini belirtti. Kendisine karşı çıkan müttefike verdiği yanıtta Trump, ödemelerin yapılmaması durumunda Rusya'nın istediğini yapmasını ve olası saldırılarını 'destekleyeceğini' söylediğini aktardı. Trump, şu ifadeleri kullandı:

“Büyük bir ülkenin liderlerinden biri ayağa kalktı ve şöyle dedi: Peki efendim, eğer ödeme yapmazsak ve Rusya tarafından saldırıya uğrarsak, bizi savunacak mısınız? Ben de ona dedim ki: Ödemediniz, borcunuz var. Hayır, sizi savunmayacağım. Dahası, onları ne isterlerse yapmaları için cesaretlendireceğim. Bedelini ödemek zorundasınız. Faturaları ödemek zorundasınız."

Trump'ın açıklaması üzerine Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Andrew Bates de, Trump'ın söz konusu açıklamalarını 'dehşet verici ve çılgınca' olarak nitelendirdi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)