Trump'a karşı Trump ormanı

Trump'ı protesto etmek isteyen üç aktivist Trump adına orman kuruyor. Şili hükümeti penguenler için milyarlarca dolarlık maden projesini çöpe attı. Güneş enerjisi çok yakında nükleeri sollayacak. Hepsi Yeşil Gündem'de...

Abone ol

 DUVAR - Dünyanın farklı ülkelerinden üç tane iklim aktivisti ABD Başkanı Donald Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan geri çekilmesine karşı bir 'Trump Ormanı' kurmaya karar verdiler.

Fransa asıllı Yeni Zelandalı bir girişimci olan Adrien Taylor, İngiltere'den iklim bilimci Dan Price ve ABD'li siyaset bilimci Jeff Willis Trump'a onun adını verdikleri bir ormanla meydan okumaya karar verdiler. Hepsi yirmili yaşlarında olan üç eylemci "Trump'ın yapılan işlere kendi adını vermeyi sevdiğini biliyoruz"  diyor.

TELAFİ İÇİN 10 MİLYAR AĞAÇ GEREKİYOR

Projenin amacı Trump'ın Paris'ten geri çekilmesinin yaratacağı karbon emisyonunu telafi edip sıfırlamak.  Ekibin yaptığı hesaplamalara göre bunun için de 100 bin kilometrekarelik bir alanın ağaçlanlandırılması anlamına geliyor. Bunun için de yaklaşık 10 milyar ağaç ekebilmeleri gerekiyor. Trump Ormanı (Trump Forest) ekibi şu ana kadar 400 binden fazla ağaç dikildiğini açıkladı. Projenin ekibi ısrarla para istemediklerini söylüyor. Trump Ormanı kuruluşu destekçilerden ağaçların paralarını verip kendi bölgelerinde diktikten sonra dekontu da site ekibine göndermelerini istiyor. Trump Ormanı haritası bu şekilde büyüyebiliyor.

Şili, penguenler için maden projesini iptal etti

Şili hükümeti milyarlarca dolarlık değeri olan bir maden yatırımını penguenleri koruyabilmek için reddetti. Coquimbo bölgesinin kuzeyinde milyonlarca ton demir çıkarılacaktı.  Proje ülkedeki penguen koruma alanı Humboldt Peguen Muhafaza arazisine yakın olduğu için reddedildi. Humboldt arazisi sadece penguenlere değil, mavi balinalar, su samurları ve fin balinası gibi türü tehlikede olan başka canlı türlerine de evsahipliği yapıyor.

14 FARKLI KURULUŞTAN GÖRÜŞ ALINDI

BBC'nin haberine göre konuyla ilgili yorum yapan bakanlar projenin yeterli çevresel taahhüt veremediği için iptal edildiğini belirtiyor. Çevre bakanı  Marcelo Mena, "Kalkınmaya kesinlikle inanıyorum ama bu çevresel mirasımız ve  ekolojik alanlarımız pahasına olamaz, sağlığımızı tehdit edemez" dedi. Mena, 14 farklı kuruluşun görüşlerine başvurduktan  ve teknik değerlendirme  yaptıktan sonra böyle bir karar verdiklerini ifade ederek  iptalin siyasi bir adım olmadığını vurguladı.

Şili'nin Ulusal Maden Kuruluşu (Sonami) bunun madenclik endüstrisi ve ülke için kötü bir tercih olduğunu söyledi. İhaleye talip olan Andres Iron'un büyük olasılıkla temyize başvuracağı söyleniyor.

Güneş nükleeri solluyor

Güneş enerjisi üzerine araştırmalar yürüten uluslararası GTM Research kuruluşu, dünya çapında güneş ışığından elektrik üreten panellerinin üretim kapasitesinin gelecek aylarda ilk defa nükleer santralların kapasitelerini geçeceğini açıkladı.

İngiltere'de yayınlanan i gazetesinin haberine göre 2017 sonunda dünyadaki güneş paneli sistemlerin kapasitesi 391,5 gigawatta ulaşarak 390 gigawatt elektrik üretme kapasitesi olan nükleer santralların önüne geçecek. Öteyyandan güneş ışığından üretilen elektriğin nükleer santrallerden üretilen elektriği geçmesine daha çok var.

81 GİGAWATT EK KAPASİTE GELİYOR

Dünyadaki nükleer santrallar saatte ortalama 2,5 milyon gigawatt elektrik üretebiliyorken güneş enerjisinden 375 bin gigawatt elektrik tedarik edilebiliyor. Aradaki farkın sebebi, güneş enerjisi üreten sistemlerin, üretim kapasiteleri daha fazla olsa bile hava kapalıyken ve geceleri elektrik üretememesi.

GTM Research'ten Stephen Lacey, bu yıl elektrik üretimine eklenmesi beklenen 81 gigawattlık güneş panelinin kapasitesinin olduğunu, bunun 2014'te faaliyete geçen sistemlerin 2 katı, 10 yıl önce faaliyete geçenlerin ise 32 katı olduğunu açıkladı.

Lacey 2022'de küresel güneş enerjisi üretim kapasitesinin 871 gigawatta ulaşmasını beklediklerini söyleyerek  "Bu, 2017'deki nükleer santral kapasitesinin iki katına ulaşmak anlamına geliyor" dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı, bugün dünyanın elektriğinin yüzde 1,6'sını üreten güneş panellerinin, yüksek büyüme senaryosuna göre 2050'de yüzde 16'ya ulaşabileceğini tahmin ediyor.