Trump’a suikast girişimi: Kulağına isabet eden neydi?

The New York Times'a göre, ABD'nin eski başkanı Trump'ın kulağına silahlı saldırı sırasında neyin isabet ettiği yönündeki FBI incelemesi 'siyasi' bir tartışmayı da beraberinde getirdi.

Abone ol

DUVAR - ABD'de eski başkan ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump'a yönelik suikast girişimine yönelik soruşturma ve tartışmalar devam ediyor. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) mitingde konuşma yaptığı sırada silahlı saldırıya uğrayan eski başkanı kulağından yaralayanın ne olduğunu değerlendiriyor.

The New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, söz konusu soru, ülkede aynı zamanda 'siyasi' bir hâl de almış durumda. FBI'a ve bir federal kolluk kuvvetinin verdiği bilgiye göre, FBI, Trump'ı kulağından yaralayanın saldırganın silahından çıkan kurşun mu yoksa 'olası bir kalıntı' mı olduğunu anlamaya çalışıyor. FBI, soruşturma kapsamında, silahlı saldırı hakkında daha geniş bir iç görüye sahip olmak ve yaralanması hakkında 'daha bütünlüklü bir kayıt' tutabilmek adına Trump ile görüşme talep etti. 

TRUMP, TIBBİ KAYITLARINI KAMUOYU İLE PAYLAŞMADI

Eski başkan Donald Trump, 13 Temmuz'da Pensilvenya'daki miting sırasında kendisini yaralayanın kurşun olduğunu söylemiş, 5 Kasım'da yapılacak Başkanlık seçimlerine giden süreçte, bu saldırıdan ciddi bir yara almadan kurtulmasını 'ilahi bir müdahaleye' bağlamıştı. NYT'ye göre, FBI yetkilileri ise bu konuda biraz daha 'ihtiyatlı'. Buna göre, FBI, Trump'a isabet eden cismin kurşun mu, bir metal parçası mı yoksa başka bir şey mi olduğuna karar vermeden önce kanıtları analiz etmek istiyor. FBI, bu bağlamda dün yaptığı açıklamada, silahlı saldırıyı inceleyen ekibin 'kurşun parçaları da dahil olmak üzere olay yerinden toplanan kanıtları incelemeye devam ettiğini ve soruşturmanın sürdüğünü' bildirdi. 

Trump'ın kampanya sözcülerinden Steven Cheung, FBI'ın saldırının ardından eski başkanın tıbbi kayıtlarını isteyip istemediğine ilişkin soruya yanıt vermezken, Trump söz konusu kayıtları suikast girişimi sonrasında kamuoyu ile paylaşmamıştı. Öte yandan, FBI yetkilileri, Trump'a isabet eden cismin teşhis edilmesinin önemli olduğunu ancak devam eden ceza soruşturmasının merkezdeki odak noktasını oluşturmadığını söyledi. FBI, böylece 20 yaşındaki saldırgan Thomas Crooks'un yanında bir 'suç ortağı' olup olmadığını ya da başka türde bir yardım alıp almadığını da tespit etmek istiyor. Şu ana kadar saldırının hangi saikle düzenlendiği ya da bunu tertip eden birinin olup olmadığı netlik kazanmadı.

TRUMP'TAN FBI DİREKTÖRÜNE TEPKİ

Eski FBI ajanı Michael Harrigan, "FBI'ın buradaki önceliği, silahlı saldırgana birinin yardım edip etmediğini bulmak ve devam eden bir tehdidi bertaraf etmek. Soruşturma açısından bakılacak olursa başkanın kulağına ne olduğunun gerçekten önemi yok" dedi. 

FBI Direktörü Christopher A. Wray, 24 Temmuz Çarşamba günü Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu'nda verdiği beyanda, Trump'ın kulağına isabet edenin 'kurşun mu şarapnel mi olduğu konusunda bazı sorular olduğunu' söylemişti. Bu açıklama, bazı Cumhuriyetçilerin tepkisini çekmişti. Trump'ın kampanya sözcülerinden Cheung, "Christopher Wray'in doğruların ne olduğunu bilmemesi şok edici; ama bu muhtemelen işindeki performansı - ya da bunun eksikliği - hakkında daha fazlasını söylüoyor" demişti.

Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson da dün yaptığı açıklamada, "Hepimiz videoyu gördük, analizi gördük, pek çok açıdan ve pek çok kaynaktan duyduk ki kurşun kulağının içinden geçti" ifadelerini kullandı, FBI gibi kurumların 'liderliği konusunda çok fazla hayal kırıklığı ve endişe olduğunu' söyledi. Trump'ın kendisi de dün gece paylaştığı sosyal medya mesajında Wray'e tepki göstererek ortada bir cam ya da şarapnel olmadığını, kulağına isabet edenin kurşun olduğunu tekrar dile getirdi. 

DURUM TESPİTİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Gazetenin paylaştığı bilgilere göre, Crooks’un suikast girişiminde kullandığı AR-15 tipi yarı otomatik uzun namlulu silahlardan çıkan kurşunların, küçük bir nesneye isabet ettiğinde dahi parçalara ayrılması nadir bir durum değil. Öte yandan, FBI, Trump’a isabet edenin kurşun olduğu ihtimalini bir kenara bırakmasa da cam yerine metal parçaların da eski başkanın kulağına isabet etmiş olabileceğini düşünüyor gibi duruyor.

Silah uzmanları ise eski başkana ne olduğunun anlaşılabilmesi için kurşun yörüngesi analizi yapılabileceğini, bağlantılı bir kurşunun ve Donald Trump’ın yarasının fiziksel olarak incelenebileceğini belirtti. FBI’ın bir kurşun parçasının üzerine eski başkanın DNA’sını bulma olasılığı da var. Buradaki diğer bir ihtimal ise bir kurşunun Trump’ın kulağını sıyırıp geçtikten sonra parçalara ayrılmış olabileceği yönünde. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)