'Trump'ı dinlemeyin' diyen bakan vekili görevden alındı

ABD Başkanı Trump, Müslümanlara yönelik vize kısıtlamasını uygulamayacağını açıklayan Adalet Bakanı vekili Yates'i görevden aldı. Obama'nın Adalet Bakanı yardımcısı Yates, Trump'ın bakan adayı Senato onayı alana dek görevi 'vekaleten' yürütüyordu.

Abone ol

DUVAR - ABD'de mülteci yasağı krizi Adalet Bakanı vekilini götürdü... Donald Trump yönetimi, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan yedi ülkenin vatandaşlarına vize kısıtlaması kararını uygulamayı reddeden Adalet Bakanlığı vekili Sally Yates'i görevden aldı.

Trump'ın adalet bakanı adayı Senatör Jeff Sessions'ın Senato'dan onay süreci devam ettiği için bu konumda vekaleten görev yapan Yates, Adalet Bakanlığı avukatlarına bir mektup yazarak Trump’ın vize yasağı kararını mahkemelerde savunmamaları talimatını vermişti. Beyaz Saray açıklamasındaysa Yates'in ABD vatandaşlarını korumayı amaçlayan yasal bir kararnameyi uygulamayı reddederek Adalet Bakanlığı'na ihanet ettiği' savunuldu; New York mahkemesinin askıya alma kararına rağmen de, "Bu kararnamenin yasallığı Adalet Bakanlığı Hukuk Müşavirliği tarafından onaylanmıştır” denildi.

'OBAMA ATAMIŞTI'

Açıklamada Yates’in, Trump selefi Barack Obama tarafından atanmış bir yetkili olduğunun hatırlatılması ve sınır güvenliği ile yasa dışı göç alanında 'zayıf' olduğunun öne sürülmesi dikkat çekti. Trump da, görevden alma kararından önce attığı tweet'te Yates için, "Obama'nın Adalet Bakanı" ifadesini kullanmıştı. Yates, Obama'nın Adalet Bakanı Loretta Lynch'in yardımcılığı görevini yürütüyordu; yeni Adalet Bakanı adayı onaylanmadığı için de Trump'ın talebiyle yeni yönetimde vekaleten bu görevi üstlenmişti.

Şimdi Yates’in yerine Virginia Doğu Bölge Savcısı Dana Boente atandı. Beyaz Saray ise yeni bakanın atamasının Demokrat senatörler tarafından "siyasi nedenlerle haksız bir şekilde bekletildiğini" savundu. (Dış Haberler)