Trump'ı neden sevdiklerini anlattılar

Donald Trump destekçileri yeni ABD başkanının yönetimi devraldığı gün 'neden Trump?' sorusuna cevap verdiler. Bazıları Trump'ın ekonomiyi iyileştirmesini umut ederken, bazıları sadece daha güçlü bir Amerika'da yaşama ve 'Amerikalı olmaktan gurur duyabilme' hayali kuruyor.

Abone ol

DUVAR - Donald Trump'ın ünlü yürüyen merdiven inişinden, başkanlığa 'olanaksız' kabul edilen yükselişine kadar uzanan öyküsü neyi ifade ediyor: Lüks yapılar, oteller, gazinolar inşa ettirdi, 'abartılmış' ve ünlü kesimle akşam yemekleri yedi, en sonunda kendisi de 'çok zengin ve ünlü' olmayı başardı hatta bunu herkese göstermek için kendi televizyon programını bile yarattı. Verdiği vaatler 'bu kadarını da yapamaz' dedirtse bile o bir çok Amerikalının suçu ortadan kaldıracağına, insanları yoksulluktan kurtaracağına, Amerika tarihinin gidişatını tek başına 'iyi yönde' değiştireceğine inandığı bir isim. Onlara göre Trump ABD halkı için iyi şeyler yapacak; çünkü o istediği her şeyi yapabilir!

Trump'ın göreve başladığı gün, Vice Dergisi'nden John Surico ve fotoğrafçısı Jason Bergman bu öyküye tutkulu bir şekilde inanıp, kutlamak için Washington DC'de toplanan destekçileriyle konuştular. Trump döneminin resmi başlangıcına tanıklık etmek için onca yolu gelen bu insanlara, hedeflerini gerçekleştirdikten sonra ortaya çıkacak 'yeni ABD' ile ilgili hayallerini sordular.

İşte kendi cümleleriyle oy verenlerin Trump dönemine ilişkin beklentileri.

JERRY DRAGON, 64, VİETNAM SAVAŞI GAZİSİ

Fotoğraf: Jason Bergman

"Önümüzdeki 6 ay içinde duvarın yarısı inşa edilmiş ve ülkemizde suç faaliyetlerinde bulunan Meksikalıların yarısı da sınır dışı edilmiş olacak. Gelecek 6 ayda, 5 milyon iş imkanı yaratılacağına eminim çünkü sanayimiz düzelecek. Çin ile girilen ticaret savaşında biraz geri kalabiliriz fakat bu düşüşü telafi edeceğiz. Meksika ile böyle bir sorun oluşmayacak çünkü onlar savaş istemiyorlar, bizimle iş yapmak istiyorlar. Ben Trump'ın taraf değiştirmesini istemiyorum. Onun bugünkü hali gibi kalmasını, bugünkü söylemlerini yerine getirmesini istiyorum. Çünkü ben bu yüzden Trump'a oy verdim. Seçimim bir siyasetçiden yana değil, bu ülkeye yardım edecek bir iş adımından yana oldu. Böyle bir adamın ülkemin başına gelmesi için 40 yıl bekledim. Babam da siyasetçiydi, bu nedenle siyasetçileri tanıyorum. Onlar lafı çevirerek size aktarırlar. Trump ise düşündüklerini çok net ve herkesin anlayacağı bir şekilde anlatıyor. O benim adeta kalbime konuşuyor."

JACKİE DAVEY, 54 VE PEGGY IRVIN, 62

Fotoğraf: Jason Bergman

"Son 2 seçimi kaybettik ama biz vazgeçmedik çünkü Tanrı bize liderimizi desteklememiz gerektiğini söyledi. Biz de bunu yaptık ve işte şimdi bizim sıramız! Başkanımız kazandı! Biz buraya günler öncesinden Beyaz Saray'ın çevresinde ülkemizin korunması, Tanrı'nın başkana rehberlik etmesi ve ülkemizde birlik olması için dua ettik. Bizim toplumumuz Hristiyan değerleri üzerine kurulu. Başkanımızın 8 yıl boyunca ülkemize ve Tanrı'ya sevgi ile bağlılık göstermesi, Hristiyan değerlerimizi özgürce yaşatabileceğimiz bir Amerika için dua ediyoruz."

"Ülkemiz birçok ayrı gruplara bölünmüş durumda. Biz burada olup liderliğimizi, ülkemizi, milletimizi desteklemek istiyoruz. Ayrıca bizi Trump'ı desteklediğimiz için 'ırkçı' olarak suçlayan insanlara bunun doğru olmadığını göstermek için buradayız. 4 yıl içerisinde Amerika tekrar kendim, ailem ve torunlarım için güvenli bir yer haline gelecek. Bir alışveriş merkezine gideceğimiz zaman 'acaba terör olayı ile karşılaşır mıyız?' sorusu yok olacak. Örneğin buraya gelmemiz konusunda bile uyarıldık ama biz buradayız."

DYLAN SCHWAHN, 20 VE BROCK BOLTON, 20 

Fotoğraf: Jason Bergman

"Ben en çok ekonomi hakkında yapılacaklar konusunda heyecanlıyım. Geçtiğimiz yıllarda Amerikan halkı için yürütülen ekonomi politikalarının zayıf kaldığını düşünüyorum. Trump'ın kendisi çok başarılı bir iş adamı olduğu için, ülkemize de aynı adımları izleyerek başarıyı getireceğine inanıyorum. Bir başkan olarak, daha önce Amerikalılara hiçbir siyasetçinin hitap etmediği gibi hitap ediyor. Bunun harika olduğunu düşünüyorum ama bence biraz sertlik dozunu düşürmeli. Bence bunu öğrenecek ve harika bir iş çıkaracak. Bence Twitter'ı kapatmamalı. Obama'nın da Twitter hesabı var ve ben bunun Amerikan halkına ulaşmanın iyi bir yolu olduğunu düşünüyorum."

"Ben buraya geldim çünkü bunun eğlenceli bir fırsat olduğunu düşündüm. Başından beri tutkulu bir Trump destekçisi olduğumu söyleyemem ama yine de dersten kaçıp başkanın göreve başladığı bugün Washington'da olmak istedim. Ben radikal bir değişiklik hayali kurmuyorum. Sadece bazı sorunları çözmek için küçük değişiklikler olmasını bekliyorum. Umarım üslubunu değiştirir ve başkanlığa daha uygun bir dil kullanır."

CHRIS DARR, 37 VE MICHAEL WERTZ, 35

Fotoğraf: Jason Bergman

"Ben buradayım çünkü, Trump'ın polislere verdiği destek hoşuma gidiyor. Hukuk ve düzeni destekleyişinin de arkasındayım. Mevcut yönetimin son 6 yıldır polisleri hedef haline getirdiğini düşünüyorum. Önümüzdeki 4 yıl içinde saygı ve refah ortamının oluşturulmasını sabırsızlıkla bekliyorum. Sanki başkan iflas etmiş ve borcunu ödemek için de bizim maaşlarımızı, sağlık sigortamızı almış gibi hissediyorum. Eskiden bedavaya sağlık sigortasına sahiptim, artık değilim. Ben başkan olarak güçlü ve sert birini istiyorum. Amerika hep geriye gidiyor. Ben bu durumdan çok yoruldum. Bu yüzden buradayım. Başkanın başarılı ekonomik politikalar yürütmesini ve bu ülkeye yeniden iş imkanları getirmesini istiyorum. Dünyadaki en iyi ekonomiye sahibiz fakat bu sermayeyi başkalarına harcıyoruz. Bizim için en iyisini istiyorum. Güçlü bir ABD, güçlü bir dünya demektir. İnsanlar onu sevmek zorunda değiller ama ona saygı duymak zorundalar."

"Ben sadece Amerika'nın tekrar dünyanın bel kemiği olmasını istiyorum. Yeniden güçlü ve Amerikalı olmaktan gururlu olmayı arzuluyorum, diğer ülkelerin önünde eğilen bir Amerika'yı değil. Ticaretin gelişmesini ve iş imkanların ülkemiz insanlarına geri kazandırılmasını istiyorum. Trump orduya ve gazilere saygı duyuyor. Göçmenler yasa dışı yollarla uzun zamandır ülkemizde barınıyorlar. Sağlam sınırlar - biz göçmenlere açığız! Sadece doğru yollarla gelin yeter.''

RUSSELL STEVENER, 32

Fotoğraf: Jason Bergman

''Ben okul müdürüyüm. Bu seçimlere öğrencilerimiz daha önce hiç olmadıkları kadar ilgili yaklaştılar. Bir tur şirketi tarafından sunulan fırsatı değerlendirerek hep beraber buraya geldik. 4 gündür buradayız. Ülkenin genel durumunda ve ekonomi de değişiklikler olmasını umuyorum. Geçtiğimiz 8 yılda toplumumuzun bölündüğünü düşünüyorum ve tekrar bir araya geldiğimizi görmek istiyorum. Trump'ın insanları bu amaçtan uzaklaştıracak bazı yorumlar yaptığı doğru fakat ben onun mesajının yanlış anlaşıldığı kanısındayım. Üslubunu biraz yumuşatmalı. Yanlış anlaşılmasında ise sosyal medyanın rolü büyük. Bir okula giriyorsunuz ve tüm çocuklar bile bu oluşumun birer parçası...''

DONNITA GARDENER, 55

Fotoğraf: Jason Bergman

''Başkanın Amerika'ya tekrar huzuru ve düzeni geri getirmesini bekliyorum ve şiddet ortamını sakinleştirmesini. Birlik olmak hakkındaki söylemleri ve bu konuda eyleme geçirecekleri doğrultusunda tekrar Amerika Birleşik Devletleri ile gurur duyabiliriz. Aslında en önemli şey de bu: Irk ya da dini seçimize göre ayrılmamak, hepimiz Amerikalıyız. Ülkemiz hiç bu kadar bölünmemişti ama şimdi birleşme ve bencilliği bırakma zamanı. Önümüzdeki 4 yıl içinde Trump'ın açık sözlü ve çok güçlü olacağını düşünüyorum. Bazen söyleyeceklerini duymak biraz ağırımıza gidebilir, bazen ise onun konuşmak yerine diğer insanları dinlemesi gerekebilir. Bence her şey yoluna girecek. Sadece bir değişiklik görmek istiyorum.'' (Çeviri: Tuğçe Özbiçer)

YAZININ ORJİNALİ