Trump'ın DSÖ kararına tepki yağıyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın, korona virüsü krizinin ortasında Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) mali desteği askıya alması tepki çekti. Nufusunun büyüklüğü nedeniyle DSÖ'nün en büyük mali destekçisi olan ABD, mesnetsiz iddialara dayanarak bencilce davranmakla suçlanıyor.

Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump’ın korona virüsüyle mücadelede başarısız olduğu iddiasıyla Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) yardımları durdurması dünyanın dört bir yanından tepki çekti. Çok sayıda ülke ve uluslararası kurum kararı eleştirdi.

BM: DSÖ AMERİKALILARI DA KORUYOR

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, salgında uluslararası toplumun dayanışma içinde işbirliği yapması gerektiğini söyleyerek DSÖ'nün ABD'lileri de koruduğunu hatırlattı.

AB: HİÇBİR GEREKÇESİ YOK

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, Trump'ın kararını eleştiren açıklamasında kararın çok "üzücü" olduğunu söyleyerek "DSÖ'nün çabalarına hiç olmadığı kadar gerekli olduğu böyle bir zamanda bu adımın atılmasının hiçbir gerekçesi yok" ifadelerini kullandı.

ÇİN: ABD SORUMLULUKLARINI CİDDİYE ALMALI

Çin hükümeti ABD'nin kararını "ciddi endişe verici" diye nitelendirdi. Çin Dışişleri Sözcüsü Zhao Lijian, Pekin'de yaptığı açıklamada, korona krizinde durumun "karanlık" olduğunu belirterek dünyanın önemli bir noktada olduğuna işaret etti. Bakanlık böyle bir durumda Amerikan yönetiminin aldığı kararın DSÖ'yü zayıflattığını ve salgına karşı mücadelede uluslararası işbirliğini de sarstığını kaydetti. Çin, ABD'den "sorumluluk ve yükümlülüklerini ciddiye alarak yerine getirmesini" talep ederek DSÖ'yü virüsle mücadeledeki uluslararası görevinde desteklemesini istedi.

RUSYA: BENCİLCE

Rusya'dan yapılan açıklamada, Trump’ın kararı "bencilce" ifadesiyle nitelendirildi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, "Bu pandemi konusunda dünyada olup bitenlere Amerikan yönetiminin çok bencilce yaklaşımının bir ifadesidir“ dedi.

ALMANYA: İTHAMLAR HİÇBİR İŞE YARAMAZ

Almanya’da ise hükümet sözcüsü Steffen Seibert, DSÖ'nün yeterli şekilde finanse edilmesinin büyük önem taşıdığının altını çizdi. Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise "ithamların hiçbir işe yaramadığını" belirterek COVID-19'a karşı sıkı işbirliği yapılması gerektiğini belirtti.

TRUMP NE DEDİ?

Trump dün Beyaz Saray'ın bahçesinde düzenlediği basın toplantısında DSÖ'nün korona virüsü nedeniyle yaşanan ölümlerde sorumluluğu olduğunu savunarak örgütün en temel görevini yerine getiremediğini öne sürmüştü. Trump, "DSÖ'nün kötü yönetimi ve Çin'e duyduğu güveninin salgının daha trajik hale gelmesine ve dünyaya yayılmasına neden olduğunu" iddia etmişti.

Hükümetinin önümüzdeki 60-90 gün içinde "DSÖ'nün korona virüsünün yayılmasının gizlenmesi ve kötü idare edilmesinde nasıl bir rol oynadığını" inceleyeceğini ifade eden Trump, bu yapılana kadar örgüte maddi yardımları durdurduklarını belirtmişti.

ABD, DSÖ'yle en fazla mali katkı sunan ülke olma özelliğini taşıyor. Washington'ın kuruma 2020 ve 2021 yıllarında toplam 232 milyon dolar mali yardım yapması öngörülüyor. BM'nin en önemli sağlık organizasyonu olan DSÖ'ye yapılan mali yardımlar, ilgili ülkenin nüfusu ve refah düzeyi baz alınarak belirleniyor. (DW Türkçe)