'Trump'ın hamlelerinde çelişkiler var'

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Bıçakcı, Trump'ın 'Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması' üzerine kararı değerlendirdi. Bıçakcı Trump'ın ilk ziyaretini Suudi Arabistan'a yapmasının ardından Filistin meselesinde İsrail'in adımlarını desteklemesini çelişkili buldu.

Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması' kararını değerlendiren Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Bıçakcı, Trump'ın hamlelerini değerlendirdi.

Bıçakcı Kudüs'ün İsrail'in başkenti haline getirilmesinin Filistinlilerle yapılması beklenen ikili devlet görüşmelerini çıkmaza sokacağını ifade ederken Trump'ın kararını oldubitti olarak nitelendirdi.

Trump'ın ilk ziyaretini Suudi Arabistan'a yapmasının ardından, Filistin meselesinde İsrail'in adımlarını destekleyerek yangına körükle gidilmesinin çelişki barındırdığını anlatan akademisyen, ABD başkanlarının dış politika oluşturma yetilerinin sınırlı olduğuna da şu sözlerle dikkat çekti:

"Amerikan başkanlarının dış politikayı oluşturma yetkileri limitli. İçeride çalışan dinamikler çok daha güçlü. Ama böyle bir hamle 1995'ten bu yana Amerika’nın her yıl gündemine geliyor. Trump öncesinde hiçbir başkan bu anlaşmayı imzalamadı. Politik iradenin şu anda bunu istiyor olması bir 'oldu-bitti' olabilir. Yapılan her şey çok ani kararla oluyor".

BARIŞ ÜMİTLERİNİ ZORA DÜŞÜRÜR

Bıçakcı Amerika'nın attığı adımdan dönmek istese bile bunun kolay olmayacağını şu sözlerle ifade etti:

"Amerika attığı adımdan geri dönmek istese bile birçok politik düzenleme buna göre şekillendiğinden Amerika için geri dönmek çok zor hale gelecek. Kudüs’ün İsrail Devleti'nin başkenti olması konusu 1967 savaşı sonrası ortaya çıkan fiili bir savaş sonrası statüko durumu var. İsrail kendisini buna göre yapılandırmıştı. Yapılan son hamle uluslararası tanınmayı getiriyor ki Amerika'nın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması da muhtemel barış ümitlerini zor bir duruma düşürüyor. Herkes bir cephe almak durumunda kalacak ki bu hem İsrail politikası için hem Filistin meselesi için hem de ülkelerin taraf alma durumu için çok anlamsız bir yöne doğru gidiyor."

Bölgede haklı ve öfkeli bir cuma beklenebileceğinin de altını çizen Bıçakcı cuma namazı sonrası yaşanabilecek gerginlikleri de şöyle değerlendirdi:

"Bölgede haklı ve öfkeli bir cuma bekleyebiliriz bu kesin. Son gelişmeler İsrail’in daha önce yaptığı hamlelerle birleşince ortaya toplumsal bir tepki çıkmaktadır. İsrail'in dışında olacak öfkeli cumalarla bir kamuoyu oluşması da muhtemeldir." (DHA)