Trump'ın iklim teorisi çöktü
İklim bilimcilerin beklenen raporu ortaya çıktı. Trump'ın iklim tezleri geçerliliğini kaybetti.
DUVAR - ABD'de Kongre'ye bağlı olarak çalışan ABD Küresel Değişim Araştırma Programı dört yılda bir yayınladığı İklim Bilimi Özel Raporu'nu tamamladı. 1656 sayfalık raporda iklim değişikliğinin ülkede yarattığı hasarın ABD halkının fiziksel, toplumsal ve ekonomik yaşam kalitesiyle refah seviyesini olumsuz etkilediği söyleniyor.
Raporla ilgili en çok yapılan vurgulardan biri de iklim değişikliğinin bir uydurmaca olduğunu söyleyen ABD Başkanı Donald Trump'ın argümanlarını boşa çıkarmış olduğu. Rapordaki ilk olarak iklim değişikliğinin ve sera gazı emisyonlarının insan kaynaklı olmadığına dair ikna edici bir argüman olmadığı vurgusu yapılıyor. İklim Bilimi Raporu'nda elde edilmiş olan diğer önemli bulgular ise şunlar:
BALIKÇILIK, TURİZM, KAMU GÜVENLİĞİ AZALACAK, SAĞLIK BOZULACAK
20'nci yüzyılın başından beri (1900 yılı) denizlerin seviyesi 16 ila 21 santim yükseldi. Bu yükselişin son 7 santimi 1993 yılından bugüne yaşandı. 2000 yılı baz alındığında ise küresel deniz seviyesinin 2030 yılında 9 ila 18; 2050 yılına kadar ise 15 ila 38 santim artması öngörülüyor. Bu durumda bulunduğumuz yüzyılın sonunda sahil bölgeleri büyük bir değişim, dönüşüm geçirecek. Deniz seviyelerinin yükselmesinin ardından ekstrem hava durumlarının da artmasıyla ülkedeki balıkçılık, turizm, kamu güvenliği, kalemlerde gerilemeler ve kayıplar yaşanacak. İnsanların sağlığı giderek daha fazla bozulacak.
KALİFORNİYA'DA BİR MİLYON DÖNÜMDEN FAZLA ORMAN ÖRTÜSÜ YOK OLDU
2000 ve 2016 yılları arasında yaşanan orman yangınlarında sadece üç yıllık bir zaman diliminde 3,7 milyon dönümlük bir yeşil alan kaybı yaşandı. 2014 yılındaki kuraklıktan beri risk bölgesinde sayılan Kaliforniya'da ise son gerçekleşen yangında ise 1 milyon 667 bin 855 dönümlük ormanlık arazi yok oldu. yangınlarda en az 84 kişi hayatını kaybetti.
ABD'de 100 milyondan fazla insan düşük hava kalitesine maruz kalıyor ve iklim değişikliği hava kirliliğini daha da yüksek seviyelere taşıyacak. Buna ek olarak iklim değişikliği, çok sayıda yerleşim yerinde yaşama ve ticaret hayatına sekte vuracak. Deniz aşırı ülkelerle yeni krizler tetiklenecek. En yoksul bölgeler en kötü şekilde etkilenecek. Zika, Deng, Batı Nil Virüsü gibi kene tipi böceklerle yayılan hastalıklar 2050 yılına kadar ikiye katlanacak.
YÜZ MİLYAR DOLARDAN FAZLA EKONOMİK KAYIP
Donald Trump, iklim değişikliği tezlerinin ekonomiyi sekteye uğratmak için uydurulmuş bir hurafe olduğunu söylüyor. Halbuki son rapor vasıtasıyla yüzyılın sonuna kadar kalp hastalıklarına dayalı ölümler yüzünden 141 milyar dolarlık, deniz seviyeleri yükseleceği için 118 milyar dolarlık, şehir altyapılarının alacağı hasar yüzünden 32 milyar dolarlık kayıp yaşanacağı öngörülüyor.
Kaliforniya yangınından sonra Trump'a "iklim değişikliği konusunda fikrinizi değiştirdiniz mi" diye sorulduğunda ABD Başkanı soruya çok kesin bir dille "Hayır" cevabını verdi. Trump yönetimi Kaliforniya yangınıyla ilgili ormancılık idaresini kötü yönetmekle suçladı. İçişleri Bakanı Ryan Zinke ise koruma davaları açan çevrecilere çattı. Şu anda raporda yer alan nadir iyi haberlerden biri daha fazla eyalet ve şehrin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda daha istekli ve kararlı olmaları. Uzmanlar da raporda ortaya çıkan bulgularla hükümetin politikalarının taban tabana zıt olmasına vurgu yapıyor. Ne de olsa gerçeğin eninde sonunda ortaya çıkmak gibi bir huyu var. Buna ek olarak da taban uyanıyor. Hem genç kuşaklardan giderek daha fazla insan devletlere, yerel yönetimlere dava açıyor, hem de özellikle yerel yönetimler artık inisiyatif kullanıyor.