Trump'ın 'İsveç olayı' dünyanın diline düştü

ABD Başkanı Trump, İsveç'te olmayan bir terör saldırısından söz edince dalga konusu oldu. Eski İsveç dışişleri bakanı Bildt, Trump için 'Kafası mı güzel?' diye sordu.

Abone ol

DUVAR - Ana akım medyayı 'yalan haber' yapmakla suçlayan ABD Başkanı Donald Trump, göçmen karşıtı politikalarını meşrulaştırmak için İsveç'te olmayan bir terör saldırısından söz edince sosyal medyanın diline düştü. İsveç Dışişleri açıklama talep ederken, eski başbakan Carl Bildt Trump'ın 'kafasının güzel olup olmadığını' sorguladı. Sosyal medyada ABD başkanıyla dala geçen mesajlarla doldu taştı.

TRUMP NE DEDİ?

Tartışma, destek oranları düşen Trump'ın önceki gün seçilmiş bir başkan için görülmemiş bir adım atarak Florida'da düzenlediği mitingde başladı. Trump mitingde göçmen karşıtı politikalarını savunmak için "Almanya'da neler olduğuna bir bakın. İsveç'te dün akşam ne olduğuna bir bakın. İsveç, kim inanabilir? İsveç. Çok sayıda (mülteci) kabul ettiler. Hiç hayal etmedikleri kadar sorunla karşı karşıyalar" dedi.

'TRUMP NE İÇİYOR?'

Ancak Cumartesi gecesi İsveç'te Trump'ın iddia ettiği gibi bir 'terör saldırısı' ya da olumsuz bir olay meydana gelmemişti. Bu durum İsveçlilerin gözünden kaçmadı. İsveç Dışişleri ABD'den resmi açıklama talep ederken, Bakan Margot Wallstrom 'post-gerçek' sözcüğünün yılın kelimesi seçildiğini hatırlatan bir tweet attı. Eski dışişleri bakanı Bildt ise açıkça "İsveç? Terör saldırısı? [Trump] Ne içiyor? Çok fazla soru var" mesajını paylaştı.

'GİZLİ PLAN, IKEA'

İsveçli sosyal medya kullanıcılarıysa hızını alamıyor. Ünlü İsveçli pop grubu ABBA'yı anımsatan bazı kullanıcılar 'ABBA için dua edin' yazılı fotoğraflar paylaşırken, bazı kullanıcılar da İsveç firması Ikea'dan aldıkları mobilyaların kurulum rehberlerinin anlaşılmasının zor olduğunu yazıp, "İsveçolayı'nda gizli plan" twetlerini attı.

İsveç'in Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden Gunnar Hokmark da, bir kullanıcının "Dün akşam İsveç'te oğlum bir sosisliyi kamp ateşine düşürdü. Çok üzücü" tweetini kendi Twitter hesabından yeniden paylaştı. Hokmark Trump'a atıfta bulunarak "Nereden duydu?" diye sordu.

BEYAZ SARAY: FOX NEWS'DAN SÖZ EDİYORDU

Trump ise bir tweet atarak, bir gece önce sağcı televizyon kanalı Fox News'da izlediği göçmen karşıtı bir televizyon programından söz ettiğini savundu. Beyaz Saray, Başkan'ın 'olmayan bir terör saldırısına' değil, İsveç'te artan suç oranlarına atıfta bulunduğunu açıkladı. (Dış Haberler)