Trump’tan Erdoğan’a destek: Darbe kurgu değildi

ABD’de Müslümanlara karşı ırkçı açıklamalarıyla tepki çeken başkan adayı Donald Trump, darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a destek verdi. Trump aynı söyleşide, NATO üyelerine Amerikan korumasını geri çekebileceğini de ilan etti.

Abone ol

DUVAR - Trump, Cumhuriyetçi Parti’den adaylığının resmen ilan edilmesi öncesi New York Times gazetesiyle yaptığı söyleşide, Türkiye’deki darbe girişiminin kurgu olduğu iddiasına inanmadığını vurguladı. New York Times’ın kinayeli bir dille kaleme aldığı uzun söyleşinin ilgili bölümleri şöyle:

‘BAŞKAN OLSA DARBE SIRASINDA NE YAPARDI?’

“Trump’ın Türkiye’deki kriz hakkındaki sözleri çok şey anlatıyordu çünkü konu, kendisini açıkça Beyaz Saray’da oturup, Ortadoğu’daki hayati bir müttefiki tehdit edebilecek bir isyanı ele alırken hayal ettiği bir anda açıldı. ABD’nin İncirlik’te önemli bir hava üssü bulunuyor; Washington buradan IŞİD’e saldırılar düzenliyor ve üste, bir insansız hava aracı gücüyle yaklaşık 50 nükleer silah tutuluyor.

‘ERDOĞAN’I TAKDİR EDİYORUM’

Trump, ülkenin giderek otoriter hale gelen ama demokratik yollardan seçilmiş lideri Recep Tayyip Erdoğan’ı öve öve bitiremedi. Cuma gecesi gerçekleşen darbe girişimi konusunda, “Ona, bu yaşananı tersine çevirdiği için onu ciddi biçimde takdir ediyorum” dedi. Trump, “Bazıları bu bir kurguydu diyor. Ben öyle düşünmüyorum” diye konuştu.

‘ERDOĞAN’A AHLAK DERSİ VERECEK DURUMDA DEĞİLİZ’

Erdoğan’ın darbe girişimini siyasi düşmanlarını tasfiye etmek için kullanıp kullanmadığı sorulduğundaysa, Trump Türkiye liderine hukukun üstünlüğüne veya Batılı adalet standartlarına saygı gösterme çağrısında bulunmadı. “Dünya ABD’nin ne kadar kötü durumda olduğunu görürken sivil özgürlüklerden söz etmeye başladığımızda, iyi bir elçi olduğumuzu düşünmüyorum” dedi.

‘OTORİTERLERLE AYNI YERDEN BAKIYOR’

Obama yönetimi hassas bir bölgede bulunan hayati önemdeki müttefikinin istikrarından endişe ederek Türkiye’ye baskı yapmak için somut önlemler almaktan kaçınıyor. Fakat Dışişleri Bakanı John Kerry, Erdoğan’a hukukun üstünlüğüne saygı gösterme çağrısında bulunan bir dizi açıklama yaptı.

Trump ise Türkiye ve benzer uluslara yönelik böylesi bir itidal çağrısında bulunmadı. Fakat Amerika’nın ahlaki üstünlüğüne dair tezi yeni değil: Rusya, Çin, Kuzey Kore ve diğer otokratik uluslar, kendi uygulamalarını meşrulaştırmak ve ABD’nin onları eleştirecek bir konumda olmadığını savunmak için Amerikan şiddeti ve hareketlenmeleri sık sık örnek gösteriyor.

‘KÜRTLERLE İLGİLİ KRİZİ TOPLANTIYLA ÇÖZERİZ’

Trump, Erdoğan’ı IŞİD’le mücadeleye daha fazla çaba harcamaya ikna edeceğinden de emin olduğunu söyledi. Fakat Obama yönetimi bu konuda her gün, ABD’nin IŞİD’e karşı desteklediği en etkili güçlerden biri olan Kürtlerin Türkiye tarafından saldırıya uğradığı gerçeğiyle karşı karşıya kalıyor. Trump, bu sorunu nasıl çözeceği sorulunca önce durakladı, ardından “Toplantılar” dedi.”

NATO KORUMASINI KALDIRIR MI?

Cumhuriyetçi başkan adayı, söyleşide NATO’yla ilgili de ‘yeni’ bir tavır ortaya koydu. Trump, NATO üyesi Baltık devletlerine Rusya’dan potansiyel tehdit gelmesi konusunda ABD’nin yardım edip etmeyeceği konusu sorulduğunda, “Eğer yükümlülüklerini yerine getirmişlerse” yanıtını verdi.