Trump'tan üç aşamalı virüs planı: Karar eyalet valilerinin olacak

ABD Başkanı Donald Trump, 14 gün üst üste vaka sayısında düşüş kaydedilen eyaletlerde karantina önlemlerinin 'üç aşamalı' olarak hafifletileceğini duyurdu. Daha önce, 'mutlak yetkinin' kendisinde olduğunu söyleyen Trump, önlemlerin hafifletilmesi kararının eyalet valilerine göre şekilleneceğini ifade etti.

Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, korona virüsü nedeniyle alınan karantina önlemlerinin aşamalı olarak kaldırılacağını duyurdu. Trump, vaka sayısında düşüş kaydedilen eyaletlerde 'üç aşamalı plan' dahilinde önlemlerin hafifletileceğini, ancak kararın eyalet valilerinde olduğunu söyledi.

Pazartesi günü, eyaletlerde alınan korona virüsü tedbirlerini kaldırma konusunda 'mutlak yetki'nin kendisinde olduğunu söyleyen Trump, bugün Beyaz Saray'ın açıkladığı planın eyalet valileri için 'tavsiye niteliğinde' olduğunu ifade etti. Trump, "Bazı eyaletler virüsten çok etkilenmedi. Bu eyaletler 1 Mayıs'tan önce sürece başlayabilir. Ancak bir eyalet virüs önlemlerini gevşetmek istemezse, virüs önlemlerini devam ettirmelerine izin veririz" dedi.

'29 EYALETTE ÖNLEMLER HAFİFLETİLEBİLİR'

Trump, 29 eyalette önlemlerin hafifletilebileceğini söyledi ve şöyle devam etti: "29 eyalet bu kapsama dahil edilebilir. Bu eyaletlerin yakında yeniden açılabileceğini düşünüyorum. Bunların dışında kalanlarda da durum iyiye gidiyor. Bakın, New York, New Jersey zor zamanlar geçiriyor. Bunlar da bir süre sonra o noktaya gelecek, ancak ilk aşamada önlemlerin kaldırıldığı eyaletlerden biri bunlar olmayacak. Tabii ki daha sonra olabilir."

TRUMP'IN ÜÇ AŞAMALI PLANI NEDİR?

Virüs önlemlerini hafifletme sürecine gitmeleri için eyaletlerde bazı şartlar aranacak. Bunlar arasında, 14 gün üst üste virüs vakalarının düşüş göstermesi ve hastanelerin kriz programı olmadan da hastaları tedavi edebilecek kapasiteye ulaşması gibi kriterler yer alıyor. Bu kriterleri karşılayan eyaletler üç aşamalı olarak tedbirlerini gevşetmeye başlayacak.

İlk aşamada, mevcut tedbirlerin birçoğu devam ederken, spor salonları, ibadethaneler, restoranlar, sinema salonları gibi bazı mekanların sosyal mesafenin korunması şartı ile açılmasına izin verilecek. Barlar ise bu aşamada kapalı kalacak.

İkinci aşamada, virüs vakalarında artış görülmeyen eyaletler zaruri olmayan seyahatlere izin verebilecek ve yine sosyal mesafenin korunması şartı ile ilk aşamadaki mekanların yanı sıra okul ve barlar da açılabilecek.

İlk iki aşamada herhangi bir sorun yaşamayan eyaletler ise üçüncü aşamaya geçebilecek. Bu aşamada yine sosyal mesafe gözetilirken, restoran ve barların müşteri kapasitesi artırılabilecek ve bakımevlerine ziyaretçi kabulü yapılabilecek. Söz konusu tüm aşamalarda, virüse karşı savunmasız grupların kimseyle temas etmemesi, çalışanların ise iş yerlerinde sosyal mesafeyi gözetmesi gerektiği vurgulanıyor. (DIŞ HABERLER/AA)