TTB: Hekimlik Andı herhangi bir üniversite senatosunun yetkisinde değil

TBB, Hekimlik Andı tartışması ile ilgili yaptığı açıklamada andın değiştirilmesinin herhangi bir tıp fakültesi veya üniversite senatosunun yetkisinde olmadığını ifade etti.

Abone ol

DUVAR - Türk Tabipler Birliği (TTB) Etik Kurulu, Hekimlik Andı ile ilgili tartışmalar üzerine bir açıklama yayınladı. Andın değiştirilmesinin herhangi bir tıp fakültesi veya üniversite senatosunun yetkisinde olmadığını belirten TTB açıklamasında "Hekimler şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da kişilerin var olan farklılıklarını dikkate almaksızın, herhangi bir ayrım yapmadan hastalarının ve toplumun acılarını dindirmeye devam edecektir" denildi.

Hekimlik Andı'nın tıp fakültesini bitiren hekimlerin meslek yaşamına başlamadan önce temel mesleki değerleri koruyacaklarına ve hekimliği mesleğin evrensel etik değerleri çerçevesinde yürüteceklerine dair kendilerine ve topluma verdikleri bir söz olduğunu belirten açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Hekimlik Andı'ndan, hekimin görevi ile hastası arasına girmesine izin vermeyeceği özellikler içinde yer alan etnik köken, cinsiyet ve cinsel yönelimin çıkartılmak istenmesinin, insan hakkı ihlallerinin arttığı, İstanbul Sözleşmesi'nin yok sayıldığı bir siyasi iklim ortamında yaşanıyor olmasının rastlantı olarak kabul edilemeyeceği açıktır.

Sakarya ve İnönü üniversitelerinde Hekimlik Andı'nın içeriğinin bu yönde değiştirilmesi girişimleri, hekimliğin mesleki değerlerine güç odaklarının müdahale girişimi anlamına gelmektedir. Hekimler, etnik köken, cinsiyet ve cinsel yönelimle ilgili ayrımcı tutum ve davranışlar içine girmemeli, bu özelliklerinden dolayı kişilere sağlık hizmeti vermekten kaçınmamalıdır.

Unutulmamalıdır ki, binlerce yıllık tarihsel süzgeçten geçerek evrensel kabul görmüş mesleki değerlerin belli bir anlayışın yaşam görüşü doğrultusunda değiştirilmesi olanaklı olmadığı gibi, bu tür girişimlerde bulunulması kabul edilemez. Hekimler şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da kişilerin var olan farklılıklarını dikkate almaksızın, herhangi bir ayrım yapmadan hastalarının ve toplumun acılarını dindirmeye devam edecektir." 

NE OLMUŞTU?

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hipokrat Yemini'nden "cinsiyet, etnik kimlik ve cinsel yönelim ayrımı yapılmayacağına" yönelik bölümü çıkardı. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, öğrencilerin eksik metni okumak istemediğini, bunun üzerine Rektörlük'ün Hipokrat Yemini'ni okutmaktan vazgeçtiğini söylemişti. (HABER MERKEZİ)