TTB: İdamla olmaz çocuklara toplum sahip çıkmalı!

TTB Merkez Konseyi son dönemde yaşanan çocuklara yönelik şiddet ve kaçırılma olaylarına ilişkin açıklama yaptı. TTB, idam ve kimyasal hadım gibi cezalandırma yöntemlerinin sorunun çözümüne katkı sağlamayacağını belirtti.

Abone ol

ANKARA - Çocuklara yönelik istismar ve şiddet olaylarına ilişkin Türk Tabipleri Birliği (TTB) basın açıklaması yaptı. "Toplum çocuklarına sahip çıkmalı" başlıklı açıklamayı TTB Genel Merkezi'nde, Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman okudu.

Hekimlerin yükümlülüğünün yalnızca kendilerine gelen hastaları tedavi etmekle sınırlı olmadığını hatırlatan Adıyaman, çocuklara yönelik şiddet konusunda öneriler getirme yükümlülüklerinin de olduğunu belirterek, "Çocuklarını koruyamayan, bu konuda bilinç oluşturamayan ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayamayan bir toplumun sağlığından söz edilemez" dedi.

TÜİK verilerine göre 2008-2016 yılları arasında 26 bin 168 çocuğun, geçtiğimiz yıl da bin 660 Suriyeli çocuğun kaybolduğunu hatırlatan Adıyaman'ın okuduğu açıklamanın satır başları şöyleydi:

KAYBOLMALAR KONUSUNDA ÇALIŞMA YAPILMALI: Çocuk kayıplarının önlenmesi, bu konuda aile, okul ve toplumun tüm kesimlerinde güçlü bir koruyucu bilincin geliştirilmesi ve bu tablolarla karşılaşıldığında çocuğun en kısa zamanda bulunmasını sağlayacak uygulamaların hazırlanması devletin öncelikli görevleri arasındadır. Çocukların niçin, ne zaman, nasıl kaybolduğu, evden kaçtığı ya da kaçırıldığıyla ilgili nedenleri ortaya çıkarmak için çalışmalar yapılmalı ve nedenleri ortadan kaldırmak için çözümler aranmalıdır.

ANNE BABA İÇİN KILAVUZLAR HAZIRLANMALI: Çok üstün gözleme, izleme, medya takip olanaklarına sahip olduğunu bildiğimiz ülkemizin olanakları kayıp çocukları bulmak üzere kullanılmalı ve koordine edilmelidir. Her anne ve baba çocuklarına kaybolduklarında ne yapacaklarını, kendilerini nasıl koruyacaklarını öğretmeli ve anne baba için kılavuzlar hazırlanmalıdır. Kaybolma ve kaçırılma sonrasında ortaya çıkan çocuk istismarı ve ölümleri ise çocuk istismarına yönelik tedbirler kapsamında ele alınmalıdır.

İDAM VE HADIM SORUNUN ÇÖZÜMÜNE KATKI SAĞLAMAZ: Çocuk istismarı ve öldürülmeleri üzerinden yaygınlaştırılan "idam" veya "kimyasal hadım" gibi girişimler sorunun çözümüne katkı koyamayacağı gibi çocukların korunmasını da sağlayamaz. Bu önlemler yapısal mekanizmalar oluşturmakla sorumlu devlet yöneticilerini toplumun öfkesini kendilerinden uzaklaştırma ve başka düzeyde insan hakları ihlallerine yol açmaktan başka bir işe yaramaz.

TTB'nin önerileri

- Çocuklar sosyal ve yasal destek sistemleri derhal işletilmeli, çocuk istismarına çok disiplinli değerlendirecek birimler her hastanede oluşturulmalı, gebe çocuk ve çocuk anneler için sağlık sistemi her yerde erişilebilir hale getirilmelidir.

- 18 yaş altındaki kız çocuklarının erken evlenmelerine olanak sağlayan yasalar ve çocuk yaşta evlilikleri savunan kişilerin kamuya açık konuşmaları çocukların cinsel istismarını olumlayan toplumsal kültür yaratmaktadır. Çocukların haklarını korumak ve çocuğun yüksek yararı için bu evlilikler engellenmeli, gerçekleştirilen ve bunu savunan kişilere yaptırım getirilmelidir.

- Tüm çocukların eğitim sistemine ulaşımı sağlanmalı, ergenlerin cinsel eğitimi zorunlu ders haline getirilmelidir.

- Çocuğun evden ayrılmasına neden olan şiddet, zorla çalıştırma ve diğer kötü uygulamalar ortaya çıkarılmalı ve nedenlerine ortadan kaldıracak çalışmalar yapılmalı, şiddet uygulayanlar yaşam ortamından uzaklaştırılmalıdır.

- Yetkililer, en son aşama olan cezalandırma tehditleriyle duyarlı insanların hassasiyetlerini söndürmek yerine toplumu sorunun çözümüne katacak uygulamalar yapmalıdır.