TTB: Özelde çalışan hekimlerin sorunları hızla çoğalıyor

Türk Tabipleri Birliği, (TTB) korona virüsü ile mücadelede hekimlerin ve sağlık çalışanlarının ağır hak kayıplarına uğradığına dikkat çekti. TTB, “Özel sağlık kuruluşlarında ve muayenehanelerinde çalışan hekimlerin ücretsiz izne çıkarıldığını, kısmi çalışmaya zorlandığını görüyoruz. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının hakları bir an evvel güvence altına alınmalı” dedi.

Abone ol

ANKARA - Türk Tabipleri Birliği, (TTB) korona virüsü ile mücadele sürecinde hekimlerin hem sağlıklarının hem de özlük haklarının tehdit altında olduğunu belirterek, özel sağlık kuruluşlarında ve muayenehanelerde çalışan hekimlerin sorunlarının hızla çoğaldığına dikkat çekti.

Pandemiye karşı verilen mücadelenin kamu-özel ayrımı yapılmadan topyekûn ve kamusal bir perspektifle yürütüldüğü ölçüde başarılı olacağını belirten TTB, Sağlık Bakanlığı’nın özel sağlık kuruluşlarında ve muayenehanelerinde çalışan hekimlerin yaşadığı sorunlara ivedilikle çözüm getirmesi gerektiğini ifade etti.

'HEKİMLERİN YARISINDAN FAZLASI HAK KAYBINA UĞRUYOR'

Özel sağlık kuruluşlarında ve muayenehanelerinde çalışan hekimlerin COVID–19 salgını nedeniyle yaşadıkları sorunları daha önce gündeme getirdiklerini belirten TTB, şunları kaydetti: “Alanda yaşanan sorunların çözümüne dönük olarak da gecikmiş ücretlerin ivedilikle ödenmesi, ücretsiz izne çıkmaya zorlamaların engellenmesini talep etmiştik. İsteyen hekimlerin kamu hastanelerinde istihdamının önünün açılması, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının gelirlerinin ve özlük haklarının güvence altına alınması, muayenehanelerin de kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmelerini de gündeme getirmiştik. Aradan sadece 5 gün geçmiş olmasına karşın COVID–19 pandemisinin yol açtığı ekonomik kriz meslektaşlarımız üzerinde etkisini daha yoğun hissettirir olmuştur. Alandan aldığımız bilgiler gün geçtikçe daha fazla meslektaşımızın ücretsiz izne çıkarıldığını, kısmi çalışmaya zorlandığını veya sabit ücretlerinin azaltıldığını göstermektedir. Birçok hastanede hekimlerin yarısından fazlasının ağır derecede hak kaybına uğradığı anlaşılmaktadır."

'HAKLAR GÜVENCE ALTINA ALINMALI'

Sağlık alanında yaşanan bu sorunların ivedilikle çözülmesi çağrısında bulunan TTB, taleplerini şu şekilde özetledi:

  • Pandemi bahanesiyle hekimlerin ve sağlık çalışanlarının ücretlerinin düşürülmesine göz yumulmamalıdır.
  • Ücretsiz izne çıkarma ve daha düşük ücretle kısmi zamanlı çalışma uygulamalarına engel olunmalıdır. Özel sağlık kuruluşlarındaki hekimlerin ve sağlık çalışanlarının gelirleri güvence altına alınmalı, ücretlerinin kamu hastanelerindeki meslektaşlarından daha az olmamasını garanti edecek yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
  • Salgınla mücadele kapsamında açıklanan ekonomi paketlerinde muayenehanelerin ve özel laboratuvarların yaşadığı sorunları hafifleten çözümlere yer verilmelidir.
  • Mesleğini serbest olarak icra eden hekimlerin salgın süresince vergi ve sigorta primlerine yönelik muafiyet ve/veya öteleme benzeri desteklerden, personelleri için kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmeleri sağlanmalı, elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları faiz işletilmeden ertelenmelidir.
  • Bazı özel sağlık kuruluşlarında hâlâ devam eden kişisel koruyucu ekipman eksikleri bir an önce giderilmelidir. (DUVAR)