TTB'den mahkemenin 'bilim' yerine 'alternatif' tıp yorumuna tepki

Türk Tabipleri Birliği (TTB), aile mahkemesinin bebeğinden topuk kanı aldırmayan aileye karşı yapılan başvuruyu 'bilim' yerine 'alternatif' tıbbı dayanak göstermesine tepki gösterdi.

Abone ol

DUVAR - Kars'ta bir aile yenidoğan bebeklerinden topuk kanı aldırmak istemedi. Konu yargıya taşındı.

Kars Aile Mahkemesi, anne-babanın topuk kanı vermeme özgürlüğüne sahip olduğuna hükmederek, kararda bir alternatif tıp uzmanı olarak adlandırılan ve 2014'te ölen Ukraynalı Aidin Salih'in yazılarını gerekçe gösterdi.

'HALK SAĞLIĞINI TEHDİT ETMEKTEDİR'

Alınan karara tepki gösteren Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise, "Çocuğun üstün yararı" ilkesi; çocukların bedensel ve zihinsel gelişimlerinin sağlanabilmesi için her türlü kararda ve eylemde çocuk haklarının ön planda tutulmasını amaçlar ve bu bağlamda vazgeçilmezdir. Kars Aile Mahkemesi’nin bilimsel bilgi ve yöntemleri yok sayarak, bilim insanlarının ve uzmanların görüşüne başvurmadan, dahası 'alternatif tıp' adı altında ortaya atılan bilim dışı iddialara dayanarak topuk kanı alınmasını reddettiği kararı; hem 'çocuğun üstün yararı' ilkesinin açıkça çiğnenmesidir hem de halk sağlığını tehdit etmektedir" ifadelerine yer verildi.

'MÜCADELE EDECEĞİMİZİ BİLDİRİYORUZ'

Açıklamanın devamında ise, "Tabip odamız ile birlikte gerekli girişimleri başlattığımızı, Halk Sağlığı Kolumuzun ve Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulumuzun (UDEK) kamuoyunu ve konunun ilgililerini bilgilendirmek üzere çalıştığını duyuruyoruz. Konuyu her aşamasında dikkatle takip edeceğimizi ve halk sağlığını tehdit eden bilim dışı yaklaşımlarla kararlılıkla mücadele edeceğimizi bildiriyoruz" denildi.

'KESİN HÜKÜM TAŞIMIYOR'

Öte yandan Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Kars aile mahkemesi tarafından, 20 Ağustos'ta, topuk kanı alınması hakkında verilen kararın, ilk derece mahkemesi kararı olduğu ve kesin hüküm taşımadığı bildirildi.

Topuk kanının, Yenidoğan Tarama Programı kapsamında çocukların hastalıklarını erken teşhis ederek tedavilerini başlatmak amacıyla alındığı hatırlatılan açıklamada, "Kesin hüküm niteliği taşımayan mezkur kararın hatalı olduğunu değerlendirdiğimizden, bu karara karşı Bakanlığımızca istinaf yoluna başvuru süreci ivedilikle başlatılmıştır. Hukukun, adalet ve doğruluk temelinde vereceği karara olan inancımız tam olduğundan, yargı süreci sonuçlanıncaya kadar Yenidoğan Tarama Programı aynı şekilde devam edecektir" ifadeleri kullanıldı.

(HABER MERKEZİ)