TTB’den özlük haklar teklifine itiraz: Hayal kırıklığı

TTB, sağlık çalışanlarının özlük haklarını düzenleyen kanun teklifine dair açıklama yaptı. Teklifin, aralık ayında geri çekilen tekliften daha geride olduğunu belirten tabipler farkları vurguladı.

Abone ol

ANKARA - AK Parti, sağlık çalışanlarının özlük haklarının düzenlenmesini amaçlayan yasa teklifini Meclis’e getirdi. Türk Tabipleri Birliği (TTB), aralık ayında Meclis’e gelip geri çekilen yasa teklifini hatırlattı, “Geri çekilen düzenlemeden bile daha geride olan yeni yasa teklifi kabul edilebilir değildir” dedi.

Türkiye sağlık sisteminin pandemi ve krizlerin etkisiyle gittikçe tıkandığını, “sağlık sistemindeki tıkanmışlığının çözümü için sistemi gözden geçirip değiştirmek yerine yaşananlardan ders alınmamışçasına, çalışanların üzerine daha fazla yüklenildiğini” belirten TTB, “Aylardır oyalama ve algı yönetimi dışında somut bir adım göremiyoruz. 7 Haziran tarihinde TBMM’ye getirilen yasa teklifi de hayal kırıklıklarımıza bir yenisini ekledi” dedi.

GERİ ÇEKİLEN TEKLİFLE YENİSİ ARASINDAKİ FARKLAR

Aralık 2021’deki düzenlemeyle yeni düzenleme arasındaki farkları vurgulayan TTB, aralık teklifinin yasalaştığı ihtimalde pratisyen hekim emekli aylığında 3 bin 50, uzman hekim emekli aylığına 3 bin 400 lira iyileştirme yapılacağını, bunun yerine yeni yasa teklifiyle pratisyen hekim emekli aylığına bin 600, uzman hekim emekli aylığına 2 bin 100 lira iyileştirme yapılmasının öngörüldüğünü belirtti.

Açıklamasında, “2018 yılında olduğu gibi kamudan emekli olmayan veya sosyal güvenlik mevzuatındaki değişiklikler nedeniyle bu haktan yararlandırılmayan hekimler yönünden bir düzenleme yapılmamıştır. Böylelikle emekli hekimler arasında, sosyal güvenlik kurumu kaynaklı ayrımcılık daha da arttı” diyen TTB şunları kaydetti:

“Aralık 2021’deki düzenlemede pratisyen hekim sabit ek ödeme oranları yüzde 180’den yüzde 450’ye; uzman hekimlerin yüzde 335’ten yüzde 695’e, eğitim görevlilerinin yüzde 410’dan yüzde 770’e yükseltilecekti. Mevcut yasa teklifinde ise pratisyen hekimlerin sabit ek ödeme oranı yüzde 180’den yüzde 265’e yükseltildi. Örneğin; 3 bin 773 lira olan pratisyen sabit ek ödemesi, Aralık 2021’deki düzenlemeyle 9 bin lira civarında olacak iken, yeni yasa teklifiyle 5 bin lira gibi bir miktarda olacaktır.”

‘HAKKIMIZ OLANI ALANA KADAR EYLEMLERİMİZE DEVAM EDECEĞİZ’

Yaşanılan ekonomik kriz nedeniyle geçinemeyen hekimlerin ve sağlık çalışanlarının emekliliğe yansıyan ücret artışı ile sağlıklı çalışma şartları taleplerinin yine sonuçsuz bırakıldığını belirten TTB, ”Önümüzdeki dönemde de sağlık çalışanlarının geçinmekte çok zorlanacakları ortadadır” dedi ve açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Türk Tabipleri Birliği olarak hekimlerdeki en düşük ücretin yoksulluk sınırının en az iki katı olmasını, 7200 ek göstergeyi, tüm çalışan ve emekli sağlık çalışanlarına insanca yaşayacakları maaş verilmesini aylardır talep ediyoruz. Ancak mevcut yasa teklifinden de görülmektedir ki hekimlerdeki en düşük aylık; temmuzda ücretlerimize yansıyacak enflasyon farkına rağmen, yine yoksulluk sınırının altında kalacaktır. Aylardır beklememize ve taleplerimizi en yüksek sesle dile getirmemize rağmen aklımızla dalga geçen bu zayıf düzenlemeyi kabul etmiyoruz. Hakkımız olanı alana kadar eylemlerimize devam edeceğimizi duyuruyoruz.”

(DUVAR)