TÜİK'in enflasyon hesabı inandırıcı bulunmadı!

TÜİK, enflasyonun kasım ayında yüzde 21,62'ye gerilediğini açıkladı. İktisatçı Mahfi Eğilmez, TÜİK'in verisi için Twitter hesabından "İnanıyor musunuz?" diye sordu, yüzde 88 oranında "Hayır" yanıtı verildi. Ekonomistler ise ekonomik daralmaya ve resesyona dikkat çekti.

Abone ol

DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), enflasyon hesaplamasını yapan bölümünden sorumlu başkan yardımcısı Enver Taştı'nın ekim ayında görevden alınarak yerine Yinal Yağan'ın getirilmesinin ardından enflasyon da hızlı bir düşüşe geçti! TÜİK'in bugün yaptığı açıklamaya göre enflasyon, kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,44 oranında gerileyerek, yıllık yüzde 21,62 olarak gerçekleşti.

Taştı'nın görevden alınmasının ardından 'güvenirlik' tartışmaları başlarken, iktisatçı Mahfi Eğilmez de bu durumu sosyal medya kullanıcılarına sordu. Eğilmez, Twitter hesabından “TÜİK Enflasyonda ciddi bir düşüş olduğunu açıkladı. Bu açıklamanın doğru olduğuna inanıyor musunuz?” sorusunu yöneltti.

Oy kullanan 17 bin 888 kişiden yüzde 88'i 'İnanmıyorum', yüzde 12'si 'İnanıyorum' yanıtını verdi.

Mahfi Eğilmez, çıkan sonuç için, "Anket TÜİK'in, açıkladığı enflasyon oranı konusunda çok ciddi bir inanılırlık sorunuyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor" yorumunda bulundu.

EKONOMİSTLER: DARALMANIN SONUCU

Öte yandan ekonomistler ise sosyal medya hesaplarından yaptıkları değerlendirmelerde, enflasyondaki düşüş için ekonomik daralma ve resesyona dikkat çektiler. Enflasyon verilerine ilişkin şu değerlendirmeler yapıldı:

KRİZİN ETKİLERİ YAYILIYOR

Ümit Akçay: Tüketici ve üretici fiyat endekslerinde sürpriz yok. Tıpkı dış ticaret rakamlarındaki gibi burada da ekonomik daralmanın farklı görünümleri ile karşı karşıyayız. Yaşadığımız süreci bütünsel olarak değerlendirmek gerekiyor. Döviz krizi, sürecin sadece bir aşamasıydı. Şu anda halen etkileri ekonomiye yayılıyor, ÜFE-TÜFE farkı azalmakla birlikte halen sürüyor. Krizin ilerleyen aşamaları daha zor olacak.

KURDAKİ DÜŞÜŞ AŞAĞIYA ÇEKİYOR

Mahfi Eğilmez: Enflasyonda ciddi düşüş: 12 aylık TÜFE yüzde 21,62'ye geriledi. Kurdaki düşüş enflasyonu, enflasyondaki düşüş kuru aşağıya çekiyor.

YEP HEDEFİ İÇİN HİÇ ARTIŞ OLMAMASI LAZIM!

MUSTAFA SÖNMEZ: İster inanın ister inanmayın kasımda fiyatlar yüzde 1.44 düştü ve yıllığı yüzde 21.6'ya indi. TÜİK'e göre ev eşyasında yüzde 2,85, eğlence ve kültürde yüzde 2,08, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,96 ve gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,74 düşüş gerçekleşti. Damadın YEP hedefi olan yüzde 20,8 e ulaşmak için aralıkta fiyatların hiç artmaması gerekiyor. Yüzde 1 artış olsa yıl yüzde 22 ile kapanıyor. İç talebin gerilemesiyle küçülen ekonomide, dövizin fiyatında da , birçok malın, fiyatında düşme başlar. TÜFE'nin yüzde 1.44 düşmesinde vergi indirimleri filan etkili ama bunlar olmasa da fiyatların sert artışı sürmezdi Son 2 ayda TÜFE'de 8.5 puan artış,nasıl sürsün? Diyelim ki Türkiye'de enflasyon yüzde 20. Peki Allahaşkına böyle kaç ülke var? 1. Arjantin, 2. Türkiye. İkisi de dünya alem tarafından krizdeki ülke olarak biliniyor.

DÜŞÜŞ DEMEK İÇİN ERKEN

EMRE ALKİN: Enflasyon için yorumum: Dolar düştü, vergi indi, akaryakıt geriledi. "Düşüş Eğilimi" değil de, "sakinleşme" diye tarif etmekte fayda var. "Eğilim" demek için birkaç ay geçmesi gerekir. Büyümenin yavaşladığını da unutmayalım.

(HABER MERKEZİ)

Kasım 2018 enflasyonu yüzde 21,62