Tüketici güven endeksi en düşük seviyeye geriledi

TÜİK'in hesapladığı Tüketici Güven Endeksi haziranda 63,4 değerini alarak, tarihin en düşük seviyesine gerilemiş oldu. 0-200 aralığında ölçülen endekste 100'ün altı ekonomik güvensizliği gösteriyor.

Abone ol

DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),  Haziran ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksi'ni yayımladı. TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, haziranda bir önceki aya göre yüzde 6,2 oranında azaldı; Mayıs ayında 67,6 olan endeks, haziranda 63,4 oldu. Böylelikle endeks tarihinin en düşük seviyesi görülmüş oldu. Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi de yüzde 10 düştü.

GELECEKTEN DE UMUT KESİLİYOR

Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi aylık yüzde 8,1 geriledi. Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi yüzde 10, genel ekonomik durumu beklentisi yüzde 7,1, dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi yüzde 1,8 geriledi.

ENDEKS NEYİ ÖLÇÜYOR?

Tüketici Güven Endeksi'yle tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleri ölçülüyor.

Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu,100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor. (EKONOMİ SERVİSİ)