Tüketici güveni kötümser seviyede

200 puan üzerinden hesaplanan ve 100'ün altı tüketici güveninde kötümserliği gösteren tüketici güven endeksi ekim ayında 81,9 olarak ölçüldü. Hanenin maddi durumu endeksi ise yüzde 3,3 azalarak 69,4 oldu.

Abone ol

DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin tüketici güven endeksini açıkladı.

TÜİK ve Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, ekimde geçen aya göre yüzde 0,1 azaldı. Eylül ayında 82 olan endeks değeri ekimde 81,9'a geriledi.

Hanenin maddi durumu endeksi söz konusu ayda yüzde 3,3 azalarak 69,4 oldu. Hanenin maddi durum beklentisi endeksi ise yüzde 0,6 artarak 79,5'e çıktı.

EKONOMİK DURUM BEKLENTİSİ YÜZDE 2,3 DÜŞTÜ

Genel ekonomik durum beklentisi de aylık bazda yüzde 2,3 düştü ve 81,4 oldu. Dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise geçen aya göre yüzde 3,9 artarak 97,4'e çıktı.

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ NEYİ ÖLÇÜYOR?

Aylık tüketici eğilim anketiyle, tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleri ölçülüyor.

Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu,100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

TÜİK HESAPLAMAYI DEĞİŞTİRDİ

TÜİK, tüketici güven endeksi hesaplamasında kullandığı dört alt endeksten ikisi olan 'işsiz sayısı beklentisi' ve 'tasarruf etme ihtimalini' hesaplamadan çıkardı. Bu endeksler yerine 'geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu' ve 'gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi' endeksleri hesaplamaya dahil edildi. Böylece eylülde 200 üzerinden 61,8 olması gereken endeks, yeni hesapla 82 olarak açıklanmıştı.
(EKONOMİ SERVİSİ)