Tuma Çelik: Türkiye’nin en büyük ahşap yapısı çürüyor
HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, İstanbul Büyükada’da bulunan, Rum Yetimhanesi binasının çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Çelik, yetimhane için acil önlem alınmasını istedi.
DUVAR - HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Rum Yetimhanesi binasının karşı karşıya kaldığı yok olma tehlikesini Meclis gündemine taşıdı.
Yetimhane binası, 2018 yılında ‘Avrupa'nın Tehlike Altındaki Kültürel Mirası’ listesine girmiş ve önde gelen kültürel miras örgütleri yapının korunması için çağrıda bulunmuştu. Meclis’e soru önergesi veren Tuma Çelik, “Yetimhane binasının korunması için Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçmelidir” dedi.
İstanbul Büyükada’da bulunan, Avrupa’nın en büyük dünyanın ise ikinci en büyük ahşap yapısı olan Rum Yetimhanesi binası çökme tehlikesiyle karşı karşıya. Dönemin en önemli mimarlarından Alexander Vallauri tarafından 1899 yılında, lüks bir otel ve kumarhane olarak inşa edilen yapı o dönemi ve dönemin toplum yapısını yansıtması açısından da büyük önem taşıyor.
1903 yılında yapı, yetimhane olarak kullanılması şartıyla Ekümenik Rum Patrikhanesi’ne bağışlandı. 1903 yılında Rum Patrikhanesi adına tescillenen yapı, 1964 yılına kadar yetimhane olarak kullanıldı. 1998 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından açılan bir dava sonrasında 2003 yılında Genel Müdürlüğünün kontrolü altına geçti. Rum Patrikhanesi’nin verdiği hukuk mücadelesi sonrasında 2010 yılında yeniden Patrikhane adına tescillendi.
YETİMHANE ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ
HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması için verdiği soru önergesinde, yetimhanenin yok olma tehlikesine karşı acil önlem alınıp alınmayacağını sordu.
Çelik, “Vakıflar Genel Müdürlüğünün kontrolünde olduğu yıllar boyunca Avrupa’nın en önemli yapılarından biri olan Rum Yetimhanesi, adeta çürümeye terk edilmiştir. Bina yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Yapı, 2018 yılında ‘Avrupa'nın Tehlike Altındaki 12 Kültürel Mirası’ listesine girmiş ve önde gelen kültürel miras örgütleri yapının korunması için çağrıda bulunmuştur. Rum Patrikhanesi, söz konusu yapının korunması için gerekli maddi kaynakları yaratamadığını da açıklamıştır” dedi.
Basında yer alan haberlere değinen Çelik, “Devam eden kış koşullarıyla birlikte, yetimhanenin çatı kısmında çökmeler meydana gelirken, yere çatıdan parçalar düşmekte, yapı yok olmanın eşiğindedir.
Yetimhane, yıllar boyunca Vakıflar Genel Müdürlüğü kontrolündeyken çürümeye terk edilmiş, gerekli bakımlar yapılmamıştır. Böylesine önemli bir yapı herkesin gözü önünde yok olmaya bırakılmıştır. Kültürel miras öğelerinin korunması, Kültür ve Turizm Bakanlığının öncelikli görevleri arasındadır” ifadelerini kullandı.
YETİMHANE İÇİN GİRİŞİMDE BULUNULDU MU?
Tuma Çelik’in Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlamasını istediği sorular şöyle:
- Bakanlığınız, Büyükada Rum Yetimhanesi binasının çökmesinin engellenmesi için bir girişimde bulunulmuş mudur?
- Büyükada Rum Yetimhanesi binasının restore edilmesi için finans kaynakları araştırması yapılmış mıdır?
- 2003-2010 yılları arasında yetimhane yapısının korunması için herhangi bir tedbir alınmış mıdır?
- Kültürel miras yapılarının korunması bakanlığınızın öncelikli görevlerinden değil midir?
- 2003-2010 yılları arasında yapıyı çürümeye terk eden Vakıflar Genel Müdürlüğünün yetkilileri hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır? (HABER MERKEZİ)