TÜMTİS, 1 Mayıs'ı işyerlerinde kutladı

TÜMTİS, örgütlü olduğu 300'ün üzerinde işyerinde 1 Mayıs'ı kutladı. Kutlamalarda, 'salgının bedelini ödemeyeceğiz, sağlıklı-güvenceli iş, insanca yaşam' talepleri öne çıktı.

Abone ol

DUVAR - İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, meydanlarda yapılan açıklamaların yanı sıra, işyerlerinde de kutlanıyor. Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) iki gündür, başta Aras Kargo, UPS Kargo, DHL Lojistik, ambarlar ve araç muayene istasyonları olmak üzere Türkiye genelinde örgütlü olduğu işyerlerinde 1 Mayıs'ı kutladı.

TÜMTİS'in işyerlerinde okunan bildirisinde ise korona salgınının bedelini ödememek, sendikalı-güvenceli bir iş ve insan onuruna yaraşır yaşam için tüm emekçilere 1 Mayıs'ı kutlama çağrısı yapıldı.

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, işyerlerindeki 1 Mayıs kutlamalarına katılarak, konuşma yaptı.

'FATURA ÇALIŞANLARA KESİLİYOR'

Yetersiz önlemler nedeniyle salgının kontrol altına alınamadığı belirten TÜMTİS, iktidarın çalışanların sağlığını değil, sermayedarların kârını düşündüğüne dikkat çekti. "Salgın koşullarında, hiçbir tedbir alınmadan çalışmaya zorlanan, tıklım tıklım toplu taşıtlarla işe gitmek zorunda bırakılan işçiler hastalığın pençesinden kurtulamadı. Sadece basına yansıyan rakamlara göre bile ülkemizde 800’den fazla işçi korona virüsü salgını nedeniyle yaşamını yitirdi. Bütün kriz dönemlerinde olduğu gibi salgının yol açtığı ekonomik ortamın yükünü de biz emekçilere fatura ediyorlar. Artan enflasyon, iğneden ipliğe yapılan zamlar nedeniyle geçinmek emekçiler için lüks oldu" denilen açıklamada, şu taleplere yer verildi:

"Bundan 135 yıl önce başta 8 saatlik iş günü taleplerini haykırmak için sokağa çıkan Şikago işçileri, hak gasplarına, açlık ve sefalet dayatmalarına karşı bugün de işçi sınıfına yol göstermeye devam ediyor.

Bugün her meydanı, her sokağı, her fabrika ve işyerini 1 Mayıs alanı yapmaya, bulunduğumuz her yerde, yan yana ve tek yürek taleplerimizi haykırmaya kararlıyız. Üretim alanlarından, işyerlerinden sesleniyoruz, sendikalı, iş güvenceli, sağlıklı, insanca bir yaşam için taleplerimiz;

1-Üretim ve hizmetin devam ettiği tüm işyerlerinde işçiler aileleriyle birlikte aşılansın.

2-Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilsin.

3-Ücretsiz izin zulmüne son verilsin. İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken paralar bu süreçte işsiz kalan işçiler için kullanılsın. Fonun işverenlere teşvik olarak aktarılmasından vazgeçilsin.

4-Kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletilsin. Tüm çalışanlar kısa çalışma ödeneği kapsamına alınsın, ödenek en az asgari ücret seviyesine çıkarılsın.
.

5-Örgütlenme özgürlüğü, sendikalaşma hakkı önündeki engeller kaldırılsın, grev yasakları kaldırılsın.

6-Asgari ücret vergi dışı bırakılsın, işçi ve emekçiler üzerindeki vergi yükü azaltılsın, dolaylı vergiler kaldırılsın.

7-Kaçak-kayıtdışı çalışmaya son verilsin. Hiçbir sınırlama olmaksızın bütün işçiler iş güvencesi kapsamına alınsın.

8-Koronavirüs salgını, kadınların ev içi iş yükünü ve kadına yönelik şiddeti arttırmış, özellikle kadınları işsiz bırakmıştır. Kadınlara yönelik bu olumsuzluğu gidermeye dönük adımlar acilen atılsın.

9-İşçi sağlığı iş güvenliği ile ilgili tedbirler arttırılsın. Gerekli ve yeterli tedbirleri almayan, iş cinayetlerine sebep olan işverenler en ağır şekilde cezalandırılsın.

10-Tüm emekçiler için gelir güvencesi sağlansın, iş güvenceli, insan onuruna yaraşır bir yaşamın tesisi için olanaklar sağlansın. (EKONOMİ SERVİSİ)