Tunç Soyer: 'Hedefi UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yenileme çalışmalarının devam ettiği Kemeraltı Çarşısı ile ilgili "Sürecin nihai hedefi UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek" dedi.

Abone ol

DUVAR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tarihinin en büyük altyapı ve üstyapı yatırımları ile yenilenen Kemeraltı Çarşısı’nda sahada çalışan işçilerle buluştu.

Kemeraltı'na bugüne kadar 770 milyon lira yatırım yapıldığını, dört etap bittiğinde bunun 2 milyar lirayı bulacağını ifade eden Başkan Soyer, “Adeta mücevherci gibi, cerrah gibi çalışıyoruz. Çarşıda büyük bir dönüşüm, devrim yaşanıyor. Hedefimiz UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek. Kemeraltı'nı seçim projesi değil tam tersine geçim projesi olarak görüyoruz” diye konuştu.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nı yeni yüz yılına hazırlayan çalışmalarda ilk etapta sona gelindi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2023'ün son iş gününe de Kemeraltı'nda başladı. Sabah erken saatlerde alanda çalışan işçilerle kahvaltıda bir araya gelen Başkan Tunç Soyer, Kemeraltı Esnaf Derneği'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

SOYER İŞÇİLERE TEŞEKKÜR ETTİ

İşçilerle buluşmasında Kemeraltı’nın ilk defa böyle köklü ve büyük bir yatırıma sahne olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu sizlerin ellerinde, emeğiyle gerçekleşiyor. Birçoğunuz gece çalıştı. Yorucu bir çalışma oldu. Ama emin olun her biriniz geleceğe çok kıymetli iz bıraktınız. Hepinizin emeğine sağlık” dedi. 

'KALP MASAJI YAPIYORUZ'

Kahvaltının ardından gazetecilerle ile bir araya gelen Başkan Soyer, Kemeraltı'nın İzmir'in kalbi olduğunu ifade etti. Başkan Soyer, “Kemeraltı’na kalp masajı yapıyoruz. Tıkanık damarları açıyor, sağlığına kavuşturuyoruz. Bütün bunları Kemeraltı kültürünü yok ederek değil koruyarak yapmak istiyoruz. Esnafın birbiriyle dayanışma içinde olduğu, saygı gösterdiği, çok daha sıcak bir iklimin olduğu yapıyı koruyup, yaşatacağız” şeklinde konuştu. 

'ADETA CERRAH GİBİ ÇALIŞILDI'

Kemeraltı'nın İzmir'in geleceğine yönelik en önemli kaldıraçlardan biri olduğunu ifade eden Başkan Tunç Soyer, “İzmir nasıl bölgenin kalbiyse Kemeraltı da İzmir'in kalbi. En can alıcı noktası... 15 bin esnafın kepenk açtığı, yaklaşık her gün 250 bin kişinin ziyaret ettiği, 600 bin metrekarelik büyük bir çarşıdan bahsediyoruz. 2500 yıl öncesine kadar giden bir çarşı. Tarihte en eski, en büyük açık hava alışveriş merkezi olmak gibi bir önemli başlık taşıyor. Kemeraltı, bu şehrin belki de en kıymetli varlığı... Kadifekale ile liman arasındaki bu aks belki de İzmir'in omurgası. Kemeraltı da bu hattın ortasında... Biz bu mücevherin, pırlantanın layık olduğu şekilde şaşaalı, görkemli günlerine geri dönmesini istedik. Önce altyapıyı düzeltmeye karar verdik. 4 etaplı proje ortaya çıktı. 4 etabın birincisini tamamladık. Sonraki etaplar da zorlu etaplar ama en zorlu ilk etabı tamamlamış olmanın huzurunu yaşıyoruz. Çok zorlandık. Adeta mücevherci gibi, cerrah gibi çalışıldı. Mevcut hatları bozmadan, sadece gece çalışarak, yağmur suyu pis suyu ortadan kaldırıp yenilerini döşeyerek, mevcut internet hatlarına,  elektriklere dokunmadan... Zorlu bir süreçti, öngördüğümüz tarihte bitti. 1 Ocak'ta yılbaşı kutlaması ile yenilemeyi taçlandıralım istedik ama şehitlerimizin acısını içimizde hissettiğimiz için içimizden gelmedi; iptal ettik. Ama öngördüğümüz tarihte çalışmaları bitirdik” diye konuştu. 

'HEDEF UNESCO DÜNYA MİRASI KALICI LİSTESİ'NE GİRMEK'

Devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Soyer, “2. etapta Kızlarağası Hanı etrafı, Anafartalar'ın Kestelli bölümü, 3. etapta Cici Park'ın yukarısından gelen bölümde çalışılacak.  Son etapta da Kemeraltı çevresindeki, İkiçeşmelik- Kemeraltı arasındaki özellikle yüksek bölümlerdeki sokakların tamamlanması sağlanacak. Şu ana 770 milyon liralık yatırım yapıldı. Tüm etaplar tamamlandığında bu miktarın 2 milyar liranın üzerine çıkmasını öngörüyoruz. Aydınlatmaya da çok önem verdik. Kemeraltı'nın gece de yaşayan bir çarşı olmasını arzu ediyoruz. Kepenklerin kapandığı değil başka bir hayatın başladığı cıvıl cıvıl Kemeraltı hayal ediyoruz” diye konuştu. Aydınlatma Projesi ile ödül kazanıldığını hatırlatan Başkan Soyer, “Sürecin nihai hedefi UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek. Geçici listedeyiz, kalıcıya girmeyi hedefliyoruz. Tarihi çarşının uluslararası unvanı, böyle bir dünya markasını hak ettiğini düşünüyoruz. Bakanlığımızın da katkı vermesini arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.