Tunguska'ya çarpan asteroitin gizemi 111 yıl sonra çözüldü
NASA Tunguska asteroit çarpmasıyla ilgili yeni bulgulara ulaştı: Asteroit yüzeyden 10 ile 15 kilometre yükseklikte patladı.
DUVAR - 30 Haziran 1908’de Sibirya’daki Podkamennaya Tunguska Nehri yakınına bir asteroit çarptı ve bu asteroit, 2 bin kilometrekarelik ormanı yok eden bir patlamaya neden oldu. Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 111 yıl önce meydana gelen Tunguska asteroit çarpması olayıyla ilgili yapılan araştırmalarda yeni bulgulara ulaştı.
'Tunguska Olayı' sonrası doğal çevrede çok ciddi hasarlar oluşmasına rağmen asteroidin hiçbir parçası bulunamamıştı.
2013’te Rusya’nın Chelyabinsk bölgesinde atmosferde bir meteor patlayarak binden fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. Videoya kaydedilen bu patlamanın ardından araştırmacılar patlamanın büyüklüğünü, hareketini ve hızını tahmin etmek için görüntüleri kullandı. Ortaya çıkan sonuca göre araştırmacılar, asteroidin 5 katlı bina büyüklüğünde ve yerden yaklaşık 24 kilometre yükseklikte 550 kilotonluk bir güçle patladığını tespit etti. Bilgisayar modelleme uzmanları bu verileri alarak ve Tunguska etkinliğine uyguladı. Etkinliğin buzlu olandan ziyade taşlı bir meteordan kaynaklandığı ve bunun 50 ile 80 metre arasında olması gerektiğini keşfetti. Asteroit, atmosfere saatte yaklaşık 55 bin kilometre hızla girdi ve yüzeyden 10 ile 15 kilometre yükseklikte patladı. Bu nedenle herhangi bir etki krateri veya parçası bulunamadı. (Kaynak)