Tunus'ta cumhurbaşkanı adayına 12 yıl hapis cezası

Tunus'ta beş gün sonra yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde aday olan üç isimden biri olan muhalif siyasetçi Zammel, belgede tahrifat iddiasıyla hapis cezasına çarptırıldı.

Abone ol

DUVAR - Tunus'ta 6 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak üç adaydan biri olan Ayachi Zammel'in 12 yıl hapis cezasına çarptırıldığı açıklandı. Zammel hakkında verilen karar avukatı tarafından açıklanırken, muhalifler, mevcut Cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanı adayı Kays Said'i 'rakiplerine karşı yargıyı kullanmakla' suçladı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, bu, son iki hafta içinde Zammel hakkında verilen üçüncü hapis cezası oldu. Zammel'in avukatı Abdessattar Massoudi, Tunus'un başkenti Tunus'ta görülen duruşmada müvekkiline 'belgede tahrifat' suçundan 12 yıl hapis cezası verildiğini belirterek kararın 'adaletsiz ve maskaralık' olduğunu söyledi. 

EYLÜL AYINDAN BU YANA HAPİSHANEDE

Muhalefetteki Azimoun partisinin lideri olan Ayachi Zammel, eylül ayından bu yana, aday olabilmek için topladığı seçmen imzalarında tahrifat yaptığı iddiasıyla tutuklu bulunuyor. Zammel ise iddia ve suçlamaları reddederek Said'in hükümetini suçluyor. Öte yandan, Zammel, hapishanedeyken de seçimlerde aday olmayı sürdürüyor. Seçime giden süreçte üç ismin adaylığına mahkeme kararına rağmen seçim kurulu tarafından izin çıkmaması üzerine ülkedeki muhalefet ve hak örgütleri durumu protesto etmişti. 

2019 yılında cumhurbaşkanlığı görevine seçilen Said, 2021 yılında meclisi feshettikten sonra ülkeyi kararnameyle yönetmeye başladı. Muhalefet ise bu hamleyi darbe olarak değerlendiriyor. Tunus'taki idare mahkemesinin seçime katılmasına izin verilmeyen üç adayın adaylık statüsünün iadesi yönünde karar vermesinin ardından seçim kurulu bu kararı dikkate almamış, daha sonra Said'e yakın milletvekilleri idare mahkemesinin seçimlerle ilgili ihtilaflar konusunda karar verme yetkisini ortadan kaldıran bir yasayı onaylamıştı. 

(REUTERS)