Tunus'ta El Nahda sokak eylemleri çağrısını geri çekti

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'i 'darbe' yapmakla suçlayan El Nahda Hareketi'nden diyalog çağrısı geldi. Parti, destekçilerinden sokak eylemlerine de devam etmemelerini istedi.

Abone ol

DUVAR - Tunus'ta kitlesel protestolar sonrası başbakanı görevden alan Cumhurbaşkanı Kays Said'i ilk gün 'darbe' yapmakla suçlayan El Nahda Hareketi'nden bugün diyalog çağrısı geldi. Partinin, destekçilerine parlamento önündeki oturma eylemlerinden de vazgeçme çağrısı yaptığı belirtildi. 

El Nahda Hareketi'nden bugün yapılan yazılı açıklamada, ülkedeki krizin aşılması için siyasi diyalog çağrısı yapılırken sokaklara dökülme çağrısı da geri çekilmiş oldu. Açıklamada, "Hareket tüm Tunuslulara dayanışma, sinerji ve birliği artırma, fitne ve sivil kargaşa yönündeki tüm çağrıları reddetme çağrısında bulunuyor" denildi. 

Reuters'a konuşan iki El Nahda yetkilisi de, partinin kolları aracılığıyla destekçilerine parlamento önündeki oturma eylemine devam etmeme ve protestolardan kaçınma çağrısında bulunduğunu söyledi. Yetkililer, bazı üst düzey parti üyelerinin sokak eylemlerini sürdürmek istediğini ama liderlik kadrosunun gerilimi daha fazla tırmandırmaktan kaçınma kararı aldığını belirtti.

Tunus parlamentosu önünde dün toplumun iki kesimini karşı karşıya getiren gergin görüntüler de bugün yerini sessizliğe bıraktı. 

SAİD SİVİL TOPLUMLA BULUŞTU

Said ise bugün ülkenin önde gelen sivil toplum kuruluşları ile buluştu. Tunus Cumhurbaşkanı, Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (UGTT) Başkanı Nureddin et-Tabbubi, Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Birliği Başkanı Semie Macul, Ulusal Hukukçular Derneği Başkanı İbrahim Buderbale, Tarım ve Balıkçılık Birliği Başkanı Abdulmecid ez-Zar, Ulusal Kadın Birliği Başkanı Raziye el-Cerbi ve Demokratik Kadınlar Derneği Başkanı Naile ez-Zeğlami'yi Kartaca Sarayı'nda kabul etti.

KATILIMCI BİR YOL HARİTASI TALEP EDİLİYOR

UGTT yetkililerinden Sami Tahri, toplantıda Said'in acil durumun geçici olduğunu, demokrasiyi koruyacağını söylediğini belirtti. Buna göre Said, Tunusluların özgürlük ve haklarının etkilenmeyeceğini söyledi. Toplantıda sivil toplum kuruluşlarının cumhurbaşkanını sıradışı önlemleri daha önceden açıkladığı üzere 30 günle sınırlı tutması için uyardığı belirtildi. Kuruluşlar, Said'in katılımcı bir yol haritası hazırlamasını da talep etti.

SAİD, 'DARBE' SUÇLAMASINA KARŞI ANAYASA'YA İŞARET EDİYOR

'Arap Baharı' olarak adlandırılan sürecin başlangıç noktası olan Tunus'ta, ekonomik kriz, kötü pandemi yönetimi ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle kitlesel protestolar düzenlenmiş, kendisi de bir anayasa profesörü olan Said yazım sürecinde yer aldığı Anayasa'nın 80'inci maddesinde cumhurbaşkanına olağanüstü koşullarda tanınan yetkilere dayanarak bağımsız bir siyasetçi olan Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden almıştı. Said, Meclis'in tüm yetkilerini dondurduğunu ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını askıya aldığını da açıklamıştı. 

Tunus meclisinde en büyük parti olan Müslüman Kardeşler bağlantılı El Nahda'nın lideri ve Meclis Başkanı Raşid el Gannuşi ise cumhurbaşkanını darbe yapmakla suçlamıştı. (DIŞ HABERLER)