Tunus'ta muhalefet partilerinden cumhurbaşkanlığı seçimini boykot kararı

Tunus İşçi Partisi, Et-Tekatül Partisi, Sosyalist Parti, Kutup Partisi ve Sosyal Demokrat Parti, 6 Ekim’deki seçimlerin 'dürüstlük, şeffaflık ve adil rekabet koşullarını taşımadığını' belirtti.

Abone ol

DUVAR - Kuzey Afrika ülkesi Tunus’ta beş muhalefet partisi, 6 Ekim Cuma günü düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot etme kararı aldı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Tunus İşçi Partisi, Et-Tekatül Partisi, Sosyalist Parti, Kutup Partisi ve Sosyal Demokrat Parti tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında, 6 Ekim’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 'dürüstlük, şeffaflık ve adil rekabet koşullarını taşımadığı' gerekçesiyle seçimleri boykot kararı alındığı duyuruldu.

'SEÇİMLER DEMOKRATİK BİR ORTAMDA GERÇEKLEŞMİYOR'

Tunus İşçi Partisi lideri Hemma el-Hemmami, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Kays Said, ilk darbeyi (25 Temmuz 2021) gerçekleştirdikten sonra iktidarda kalabilmek için bu seçimler aracılığıyla ikinci bir darbeyi gerçekleştirmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı. Tunus halkını seçimleri boykot etmeye çağıran Hemmami, seçimlerin 'demokratik bir ortamda gerçekleşmediğini' ifade etti.

SEÇİM KURULU VE İDARE MAHKEMESİ ARASINDA 'ADAY' GERİLİMİ

Tunus Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, 10 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı seçimleri için 17 adaydan üçünün başvurusunun kabul edildiğini, 6 Ekim'de yapılacak seçimde Cumhurbaşkanı Kays Said, Halk Hareketi lideri Zuheyr el-Mağzavi ve siyasi hayatına 2020’de Yaşasın Tunus Partisi'nden milletvekili olarak katılan iş insani Ayaşi Zamal'ın yarışacağını duyurmuştu. Adaylıkları kabul edilmeyen bazı isimler, Tunus İdare Mahkemesi'ne itirazda bulunmuştu.

Tunus İdare Mahkemesi, 2 Eylül'de, Said öncesi hükümet koalisyonunu oluşturan Nahda Hareketi Partisi'nden ayrılan Çalışma ve Başarı Partisi lideri Abdullatif El Mekki, eski bakanlardan El Munzir ez-Zenadi ve eski Cumhurbaşkanı Munsif El Merzuki’nin çalışma arkadaşı İmar Deymi'nin adaylıkları önünde herhangi bir engel olmadığı yönünde karar almıştı. Ancak Yüksek Seçim Kurulu, mahkeme kararlarının kendilerine ulaşmadığı gerekçesiyle seçimlerde daha önce açıklanan üç adayın yarışacağını duyurmuştu.

Tunus İdare Mahkemesi, 14 Eylül'de, yargı kararına rağmen Yüksek Seçim Kurulu tarafından 6 Ekim tarihinde düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylık başvuruları reddedilen üç kişinin adaylıklarının onaylanması çağrısı yapmıştı.

ÜÇ ADAYDAN ZAMAL'IN HAPİS CEZASI ONANDI

Öte yandan, İstinaf Mahkemesi, adaylığı onaylanan üç isimden biri olan Ayaşi Zamal hakkında 'sahte beyanda bulunmak' iddiasıyla verilen 1 yıl 8 aylık hapis cezasını onadı. Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu ise hapis kararı kesinleşen Ayaşi Zamal'ın cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin henüz bir açıklamada bulunmadı.

(ANADOLU AJANSI)