Tunus'ta muhalefet seçimi boykot etti: Cumhurbaşkanı Said, kazanmaya yakın

Tunus'ta biri hapiste üç adayın yarıştığı seçimde, sandık çıkış anketlerine göre mevcut Cumhurbaşkanı Said, yüzde 90'a yakın oy aldı. Diğer iki aday, asıl sonuçların farklı olacağı görüşünde.

Abone ol

DUVAR - Beş muhalefet partisinin seçimi boykot kararı aldığı Kuzey Afrika ülkesi Tunus'ta 6 Ekim Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanı seçimine katılım oranı yüzde 27,7'de kaldı. Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, dün akşam saatlerinde düzenlediği basın toplantısında, yurt dışı ve yurt içi toplam 9 milyon 753 bin 217 seçmenden 2 milyon 704 bin 155'inin oy kullandığı bilgisini verdi. 

AA'nın aktardığına göre, Cumhurbaşkanı seçimine katılım oranının yüzde 27,7 olduğunu duyuran Buasker, on binin üzerinde sandıkta oy verme işleminin gerçekleştirildiğini ve herhangi bir problemin yaşanmadığını kaydetti. Buasker, seçim sonuçlarının yarın akşam saatlerinde Tunus resmi haber ajansı (TAP) üzerinden paylaşılacağını bildirdi. Cumhurbaşkanı seçimi için oy verme işlemi yerel saatle 18.00'de tamamlandı.

SEÇİM SONRASI SAİD'DEN İLK AÇIKLAMA

Resmi seçim sonuçları bugün sabah saatleri itibarıyla henüz netlik kazanmazken, seçime katılmasına izin verilen üç adaydan mevcut Cumhurbaşkanı Kays Said'in destekçileri, dün akşam saatlerinde sandık çıkış anketlerinin sonuçlarının devlet televizyonunda paylaşılmasının ardından başkentte kutlamalara başladı. Said'in seçimdeki iki rakibinden Ayaşi Zamal geçen aydan bu yana hapishanede bulunuyor. Geçen hafta hakkında 'sahte beyandan' verilen 1 yıl, 8 aylık hapis cezası da onanmış durumda. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, seçimin resmi sonuçlarının bugün akşam saatlerine kadar açıklanması beklenmezken, Sigma araştırma şirketinin sonuçları devlet televizyonunda yayınlanan anketine göre, Said'in oy oranı yüzde 89,2'de görünüyor. Said, seçimin ardından yaptığı ilk açıklamada, "Bu, devrimin bir devamı. Ülkeyi yolsuzluk yapanlardan, hainlerden ve komploculardan temizleyip inşa edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

BAŞKENTTE KUTLAMALAR: 'KENDİ ÇIKARI İÇİN DEĞİL DEVLETE HİZMET ETTİ'

Said'in iki rakibi Zamal ve  Zuheyr El Mağzavi ise sandık çıkış anketi sonuçlarını reddederek gerçek sonuçların farklı olacağını söyledi. Başkentte toplanan çok sayıda Said destekçisi ise ellerinde Cumhurbaşkanı Said'in fotoğrafları ve Tunus bayraklarıyla kutlama yaptı, "Halk inşa etmek ve kalkınmak istiyor" sloganları attı. Kutlamaya gelenlerden Mohsen Ibrahim isimli bir Tunuslu "Kendi çıkarı için değil devlete hizmet ettiği için onun için seviniyoruz; halkın ve devletin yararı için hizmet ediyor" diye konuştu. 

İnsan hakları örgütleri ise 2019 yılından bu yana cumhurbaşkanlığı yapan Said'in pek çok demokratik kazanımı ortadan kaldırdığını ve iktidarı üzerindeki kurumsal ve hukuki kontrol mekanizmalarını ortadan kaldırdığını savunuyor. 

SEÇİMDE 3 ADAY YARIŞTI, BİRİ HAPİSTE

Seçimde Cumhurbaşkanı Kays Said, Halk Hareketi lideri Zuheyr El Mağzavi ve siyasi hayatına 2020'de Yaşasın Tunus Partisi'nden milletvekili olarak başlayan iş insanı Ayaşi Zamal yarışıyor. Adaylardan biri yüzde 50’yi geçemediği takdirde en yüksek oyu alan ikisi için cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turu düzenlenecek. Zamal, 'sahte beyanda bulunmak' suçlamasıyla devam eden yargılamadan dolayı cezaevinde bulunuyor.

MUHALEFET SEÇİMİ BOYKOT ETTİ

Başta muhalefetin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi olmak üzere ülkenin önde gelen siyasi partilerinden Nahda Hareketi, seçim süreci için 'uygun bir demokratik iklimin olmadığı' değerlendirmesinde bulundu. Tunus İşçi Partisi, Tekatül Partisi, Sosyalist Parti, Kutup Partisi ve Sosyal Demokrat Parti tarafından 4 Ekim’de düzenlenen ortak basın toplantısında, cumhurbaşkanı seçimlerinin 'dürüstlük, şeffaflık ve adil rekabet koşullarını taşımadığı' gerekçesiyle boykot edilmesi kararının alındığı belirtildi.

Muhalefetin çoğunluğunun tepki gösterdiği seçim sürecinde Halk Hareketi, Tunus İleri Hareketi ve diğer bazı partiler ise seçimlere katılacaklarını bildirmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)