TÜPRAŞ işçileri rafineriyi terk etmiyor
TÜPRAŞ’ın 4 rafinerisi, Aliağa, Kocaeli, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinde çalışan 4 bin işçi, toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle başlattıkları eyleme devam ediyor. Toplu iş sözleşmesindeki haklarından vazgeçmeyeceklerini söyleyen işçiler fabrikaları terk etmiyor.
İZMİR- TÜPRAŞ’ta toplu iş sözleşmeleri tıkanıp anlaşma sağlanamaması nedeniyle işçilerin başlattığı eylem, üçüncü gününe girdi. Grev yasağı bulunan TÜPRAŞ'ta daha iyi şartlarda sözleşme imzalamak için eylem kararı alan, Aliağa, Kocaeli, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinde çalışan 4 bin işçi iş yerlerini terk etmemekte kararlı.
Eylemin ikinci gününde işçilere yeni bir teklif sunan işveren, işçiler vardiya sistemini kabul ederse enflasyon artı 2 puan zam teklifinde bulundu. ‘’3 maddeyi geri çekeriz ancak bunun karşılığı enflasyon oranında ilk 6 ay için %10.17 ücret artışı yaparız” diyen işverenin teklifini reddeden sendika pazarlığa kapalı görüşmeyi kabul etmedi.
Gazete Duvar’a konuşan Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, işverenin toplu iş sözleşmelerinde var olan 3 madde ile ilgili taleplerinin sürecin tıkanmasına neden olduğunu belirterek grev yasağı olduğu için hem çalışıp hem eylem yapmaya devam edeceklerini söyledi.
İŞVERENLER KAZANILMIŞ HAKLARIMIZI ELİMİZDEN ALMAK İSTİYOR
Koç Holding'in 3 madde ile ilgili talepleri nedeniyle eylem başlattıklarını söyleyen Oktay, kendilerini eylem kararı almaya götüren süreci şöyle özetledi:
‘’İşveren yetkilileriyle 16 oturum yaptık. Mevcut toplu süreçlerimizde var olan 3 maddemizle ilgili talepleri vardı. Söz konusu maddeler vardiya sisteminin değiştirilmesi, toplu sözleşme süresi ve mazeret izinlerini içeriyor. Toplu sözleşme süreçlerinin süresini 2 yıldan 3 yıla çıkartmak istediler. Vardiya sistemindeki 40 saatlik çalışma süresini 42 saate çıkartmak istiyorlar. 3 yılda sekiz defa mazeret izin hakkımızı dörde düşürmeyi hedefliyorlar. Zaten tıkanma noktası da bu oldu. Bu yüzden ücret pazarlığına da giremedik. Ücret için ilk 6 ay %5 ifade edildi. Mevcut haklarımızda geriye gidiş olacaktı. Bundan dolayı eylem süreci başladı. Toplu sözleşmelerde bizim taleplerimizi hayata geçirmek için uğraşılırken işverenler, kazanılmış haklarımızı elimizden almak için taleplerde bulunuyor. Bundan dolayı 28 Haziran’dan bu yana 4 şubede Aliağa, Kocaeli, Batman ve Kırıkkale’de işyerini terk etmeme kararını alıp eylemlerimizi başlattık’’
PAZARLIĞA KAPALI BİR GÖRÜŞMEYİ ASLA KABUL ETMEYİZ
Dün işverenden yeni bir teklif geldiğini ancak pazarlığa kapalı bir görüşmeyi kabul etmediklerini belirten Oktay şu bilgileri verdi:
‘’İşveren normal çalışma maddemizi, yani vardiya sistemini kabul edersek enflasyon artı 2 puan zam teklifinde bulundu. Ayrıca bu 3 maddedeki taleplerini geri çekeceklerini söylediler. Bunun karşılığı ilk 6 ay için %10.17’ye tekabül ediyor. Bunu kabul edersek görüşmeye açık olduklarını belirttiler. Dün gece yarısına kadar bu teklifi değerlendirdik. Kendilerine şu cevabı verdik: Biz pazarlığa kapalı bir görüşmeyi asla kabul etmeyiz. 3 madde tekliflerini geri çekiyorlarsa ücret zammının da pazarlığa kapalı olmaması lazım. Yani %10’un üzerinde bir rakamla biterse biz de görüşmeye varız dedik.’’
Mevcut toplu sözleşmedeki hiçbir maddeyi geri vermemekte kararlı olduklarının altını çizen Oktay, şöyle devam etti:
‘’Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeye niyetli değiliz. Dün verilen teklifte maddeleri geri çekseler de ücret zammı enflasyon kadar olacak. Enflasyonun bir kuruş dahi üstüne çıkmıyorlar. Biz bunu da kabul etmedik. 3 maddeyi kabul etmekle birlikte ücret zammı pazarlığa dahil olacak dedik. Kendilerinden haber bekliyoruz. Ama yüksek hakem kurulu da Perşembe günü ön incelemeyi bitirdi. Aldığımız bilgiye göre 3 maddeyle ilgili yüksek hakem kurulu bizim aleyhimizde görüş bildirmiş. Muhtemelen pazartesi veya Salı günü bitecek. Bu kısmını da göz önünde bulundurarak değerlendirmemizi yapıyoruz. Şu an beklemedeyiz’’ dedi.
HAKLARIMIZI ALANA KADAR GİTMEYİ DÜŞÜNMÜYORUZ
Aliağa’daki rafineride seslerini duyurmak ve haklarını geri kazanmak için eyleme devam eden sendika üyesi işçilerden Alper Uçağı, geçmişte kazandıkları haklarının ellerinden alınmak istenilmesine tepkisini şu sözlerle ifade ediyor:
‘’Sendikanın aldığı bütün kararların arkasındayız. İşe geri dönmek istemiyoruz. 2 sene olan sözleşme süresini 3 yıla çıkarmak istiyorlar. Vardiya sistemini, çalışma saatini değiştirmek istiyorlar. 8 olan mazeret iznini 4’e çekmek istiyorlar. Şu an çalışmamakta kararlıyız. Haklarımızı alana kadar gitmeyi düşünmüyoruz. O yüzden bizim savaşımız sürüyor.‘’
ZEHİR VE GAZ SOLUYORUZ
Haklarının ellerinden alınmak istenilmesine tepki gösteren işçilerden Nevzat çiftçi ise şunları anlatıyor:
"Çalışma koşullarımız çok ağır. Yeri geliyor hava maskesi takıyoruz. Zehir ve gaz soluyoruz. Buradaki çoğu arkadaşımız kanser tedavisi görüyor. Tedavi gören arkadaşlarımız var. Çoğumuz hastayız. Çoluk çocuğumuza bir lokma ekmek parası götürmek için zehir solumak zorunda kalıyoruz. Mevcut koşullarımızın iyileştirmesi için, kazanılmış haklarımızı kaybetmemek için mücadele veriyoruz. Bu sene bu hakları alan seneye başka haklarımızı elimizden almaya çalışır. Biz de buna karşı fabrikada kapandık. Evimize gitmeden burada değişim yaparak yürütmeye çalışıyoruz. İşletme haricindeki tüm bölümlerde işi yavaşlattık. Sadece zorunlu işleri yapıyoruz. Sendikamızın arkasındayız. Sendika ne derse onu yapacağız.’’