TÜPRAŞ patlamasında 7 gözaltı

İzmir Aliağa'da kurulu TÜPRAŞ'ta dün meydana gelen patlamaya ilişkin soruşturmada 7 kişi gözaltına alındı. Patlamada 4 işçi yaşamını yitirmişti.

Abone ol

DUVAR - TÜPRAŞ'ta 4 işçinin yaşamını yitirdiği patlamaya ilişkin soruşturmada bugün 7 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında iş güvenliği uzmanları da bulunuyor.

Patlamaya ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da soruşturma başlattı.

Tüpraş İzmir Rafinerisi'nde dün, bakımdaki kazanda gaz sıkışması sonucu meydana geldiği belirtilen patlamada 4 işçi hayatını kaybetmiş, 2 işçi de yaralanmıştı.

Patlamada yaşamını yitiren yüklenici firma çalışanları Kemal Şaşmazer, Yusuf Kepenek, Mehmet Karademir ve Mehmet Dere'nin cenazeleri bugün ailelerine teslim edildi.

ŞANS ESERİ KURTULAN İŞÇİ: İHMAL VAR

Öte yandan, TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisi'nde, boş rafta tankındaki bakım sırasındaki patlamada hayatı kaybeden işçilerle aynı ekipte çalışan ve o sırasında tankın dışında olan işçi Fatih İba’nın şans eseri kurtulduğu ortaya çıktı. Tankın içinde bakım çalışması devam ederken, dışarıda malzeme toplayan İba, işini bitirince kendisinin de tanka girmeye hazırlandığını söyledi. Yaşanan patlamada ihmal olduğunu vurgulayan İba "Aynı ekipte çalışıyoruz. Dört arkadaşımız içeride ben ve bir arkadaşım dışarıda malzeme topluyorduk. 15-20 dakika çalışınca patlama oldu. Tankın üzeri havaya kalktı. Sonra ikinci, üçüncü patlama oldu. Üç arkadaşımızı tankın içinde kaldı, biri tankın dışına fırladı. Olaydan sonra TÜPRAŞ’ın teknik emniyet uzmanına sorduğumda ateşli çalışma izni vermediğini söyledi. Ancak, emniyetteki o kişinin ifadesinde ateşli iznin verildiğini gördüm. Ya dolum yapılmaya başlandı ya da bir gaz kaçağı vardı. Tank zaten doluma hazırdı. İşe başlamadan önce gaz ölçümü yapılmadı. Taşlama motoruyla çalışıldığı için kıvılcımdan dolayı patlama olmuş olabilir. Gaz ölçümü yapılması gerekiyordu. Ama sürekli yapılmıyordu. Taş motorunun kullanılmaması gerekiyordu. Buna izin vermedik diyorlar ama doğru değil. İhmal var. Baştan bir kural koyuyorlardı ama denetleme yapılmıyordu" iddiasında bulundu.

'BİR DAHA ORADA ÇALIŞMAM'

Olayın şokunu atlatamadığı görülen İba "Benim işim bitse bende içeri girecektim. Tankı bitirmiş, teslim edecektik. Tankın subap dişlileri var. Onlar boyandığı için yerine girmiyordu. Taşlamayla boyalar çanak fırçayla temizleniyordu. O sırada çok az bir kıvılcım çıkıyordu. Öyle olmuş olabilir. Tankın içinde o patlamadan sonra kimse kurtulamazdı. Bundan sonra orada çalışmayacağım" dedi.

(HABER MERKEZİ)

TÜPRAŞ tesislerinde patlama