'Turiste süt ve ayran mı verelim'

Turizm otelcilik meslek liselerinden alkollü içki derslerinin kalkmasına tepki var. TÜROFED olası istihdam sıkıntısına dikkat çekiyor.

Abone ol

DUVAR - Turizm sektöründen, turizm ve otelcilik meslek liselerinde alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersinin iptal edilmesine Türkiye Otelciler Federasyonu'ndan (TÜROFED) tepki geldi. Yiyecek içecek alanında kalifiye eleman açıkları olduğunu belirten sektör temsilcileri, hizmet kalitesini devam ettirebilmek adına kararın gözden geçirilmesini istedi.

Dünya gazetesinin haberine göre özellikle ana pazar olan Avrupalı turiste hizmet edebilmek için bunun mesleki bir eğitim olduğunun kabul edilmesi gerektiğini savunan turizmciler, yasakta ısrar edilirse eğitimi kendilerinin vermek zorunda kalacaklarını belirtti.

'SEÇMELİ DERS OLABİLİRDİ'

Alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersinin kaldırılması kararı Antalya’nın Manavgat ilçesinde 2 Aralık 2014 günü toplanan 19. Milli Eğitim Şurası’nda Eğitimciler Birliği Sendikası’nın (Eğitim Bir Sen) isteği üzerine onaylanmıştı. Aradan geçen zaman zarfında bu kararın uygulanmadığını hatırlatan TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, 2 buçuk yıl aradan sonra bu konunun gündeme getirilerek uygulamaya geçilmesini eleştirerek “Bu ders, en azından seçmeli ders olarak kalabilirdi” dedi. Mehmet İşler,  sektördeki kriz bittikten sonra da istihdam ve yetişmiş insan gücü sorunuyla baş başa kalma tehlikesiyle karşıya olduklarını söyledi.

Yiyecek ve içecek bölümlerinin turistik işletmelerde ve konaklama tesislerinden en çok ilgi geçen bölüm olduğunu vurgulayan İşler, “Konukların memnun ayrılmasını sağlamak sektörümüz açısından son derece önemli ve yetişmiş insan gücüne bağlı. Ülkemize gelen yabancı turistlerin soğuk veya oda sıcaklığında servis edilen, hafif ve yüksek dereceli, yemekten önce, yemekte ve yemekten sonra alkollü içecek tüketim alışkanlıkları herkesçe biliniyor. Tesis ve işletmelerimizde misafir ettiğimiz turiste alkol değil de süt ve ayran mı ikram edeceğiz?” şeklinde konuştu.