Turizmciden çağrı: Barış süreci başlamalı

Diyarbakır ve bölgenin diğer illeri barış rüzgarlarının estiği 2013-2014 yılında turizmde patlama yaşadı. Ancak 2015’te şehirlerde başlayan çatışmalar nedeniyle turizm sektörü neredeyse tamamen durdu. “Barışın olduğu yerde turist olur” diyen TÜRSAB Bölge Başkanı Mehmet Akyıl, barış sürecinin yeniden başlaması için çağrı yaptı

Abone ol

DİYARBAKIR - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kısa süre önce Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde, Tendürek Dağı’ndaki Çetenli Jandarma Karakolu’nu ziyaret etti. Asker ve korucularla sahurda buluşan Soylu, burada bir de konuşma yaptı. Soylu, “Diyarbakır, Batman, Mardin dahil olmak üzere Güneydoğu’da turist patlaması var. Neden, terörizme darbe vurduk ondan. Millet şehirlerde rahatladı, iş açıyorlar, gençlerimiz işe giriyorlar” dedi.

Diyarbakır’da yaşayan biri olarak, bir “turist patlamasına” tanık olmadım şahsen. Aynı şekilde iş yerlerinin pıtrak gibi açıldığına, gençlerin iş bulduğuna da tanıklık edemedik.  Bölgede turist patlaması var mı yok mu, bunu en iyi turizm acentaları bilir diyerek, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bölge Başkanı Mehmet Akyıl’a gittik. Akyıl hem 2013-2014 yıllarını hem de sonrasında turizm alanında yaşananları anlattı.

TUR OPERATÖRLERİNE DAVET

Mehmet Akyıl, yakın zamanda tur operatörlerine gittiklerini ve onları Diyarbakır’a davet ettiklerini hatırlatarak, şunları söyledi: “Sur’daki çatışmalar nedeniyle Diyarbakır’da turizm durma noktasına gelmişti. Turist, çatışmalı yerde olmak istemez çünkü. Yaklaşık bir yıldır şehirde çatışmalar bitti. Olağanüstü Hal (OHAL) var elbette, ama bu bütün Türkiye’de var. Tur operatörlerine gittik, ‘Bölgede her şey normale döndü’ dedik ve onları Diyarbakır’a davet ettik. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'la yaklaşık 40 tur operatörü ve turizm yazarını Diyarbakır’da ağırladık. On gözlü Köprü’den Sur’lara, Eğil ilçesinden Zerzevan Kalesi’ne kadar gezdirdik onları. GAP turu yapan operatörler, Diyarbakır’ı programdan çıkarmışlardı. Diyarbakır’daki bu geziden sonra GAP turuna Diyarbakır’ı da eklediler."

Mehmet Akyıl turist patlamasından söz etmek için erken olduğunu da dile getiriyor. “Şimdi Ramazan ayındayız ve Diyarbakır’a turist akını beklemiyoruz” diyen Akyıl, asıl hedeflerinin 2018-2019 olduğuna da dikkat çekiyor.

6 MAHALLEDEKİ TARİHİ YAPILAR

Akyıl, şehre davet ettikleri tur operatörlerini yasağın hâlâ devam ettiği 6 mahalleye götürüp gezdiremediklerini belirtti. Bu 6 mahallede Surp Giragos Kilisesi, Kurşunlu Cami ve gece gündüz insanların uğrak yeri olan Keçi Burcu gibi tarihi mekanlar bulunuyor.

Bu mahallelerde yasağın devam etmesi turistlerin Diyarbakır’a gelmemesi için bir neden değildir” diyen Mehmet Akyıl, şunları söyledi: “Mezopotamya insanlığın beşiğidir. Burada çok sayıda tarihi yapının yanı sıra UNESCO tarafından dünya mirası içine alınan surlarımız ile Hevsel Bahçeleri’miz var. Suriçi’nde 6 mahalle dışında kalan yerlerde de görülecek çok sayıda mekan bulunuyor. İnanç turizmi için de Diyarbakır zengin bir şehirdir. Hazreti Süleyman Türbesi’nin yanı sıra sahabe türbeleri Diyarbakır’dadır. Eğil ilçesi bu anlamda çok zengindir. Buralar herkesindir, herkesin ölmeden mutlaka görmesi gereken yerlerdir.”

Sur’daki çatışmalar nedeniyle en çok zararı Sur esnafıyla birlikte otellerin gördüğünü ifade eden Akyıl, “Oteller şimdi yavaş yavaş toparlanmaya başladılar. Henüz istenilen düzeyde bir müşteri kitlesi yok, ama ortam gerilmese yakın zamanda işleri düzelecektir” diyor.

‘BARIŞ SÜRECİNE DÖNÜLMELİ’

Turizmin ekonomik olarak bölgeye büyük katkısı olduğuna dikkat çeken Akyıl, 2013-2014 yıllarında Diyarbakır’ın 500 binin çok üzerinde turist ağırladığını söylüyor. Turistlerin Sur esnafına katkısına da değinen Akyıl, “Kepenklerini kapatmak zorunda kalan ya da kapatmayı düşünen Sur esnafını da turistler kurtarır” diyor.

Barış sürecinde Newroz kutlamalarına katılmak üzere Diyarbakır’a yurtiçinden ve yurtdışından binlerce insanın geldiğine işaret eden Akyıl, “Barışın olduğu yerde turist olur” diyerek, şunları söyledi:

“Barış sürecine mutlaka dönülmelidir. Yaklaşık iki yıl huzuru yaşadı bölge, bundan sonra neden olmasın. Çatışmalarda insanların öldürülmesi de tarihi mekanların tahrip edilmesi de içimizi yakıyor. Çatışmaların olduğu yerde yoksulluk olur, göç olur. Çatışmaların olduğu yere turist de gelmek istemez. Bunun için barış süreci yeniden başlamalıdır.”

TÜRSAB Bölge Başkanı Mehmet Akyıl, tatil yapmayı planlayanlara da çağrıda bulundu ve şöyle dedi: “Güvenlik açısından Diyarbakır, Türkiye’nin diğer illerinden farksızdır. Mezopotamya tarihiyle, kültürüyle, inanç mekanlarıyla mutlaka görülmesi gereken yerdir.”