Türk-İş hesapladı: Mutfak enflasyonu yüzde 85, açlık sınırı 5 bin 323 lira
Türk-İş'in hesaplamasına göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 5 bin 323 liraya, yoksulluk sınırı ise 17 bin 340 liraya yükseldi. 'Mutfak enflasyonu' ise yüzde 85 olarak hesaplandı.
DUVAR - Türk-İş'in, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın nisan sonuçları açıklandı.
Hesaplamaya göre;
🔸Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 5 bin 323 TL’ye,
🔸Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 17 bin 340 TL’ye,
🔸Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 6 bin 965 TL’ye yükseldi.
Böylelikle açlık sınırı, 4 bin 253 lira olan asgari ücretin bin 70 lira üzerine çıktı.
EN BÜYÜK HALK DÜŞMANI: ENFLASYON
Türk-İş raporunda 'en büyük halk düşmanı' olarak nitelendirilen enflasyon hesaplamasına yer verildi. Rapora göre mart ayında mutfak enflasyonundaki değişim şu şekilde gerçekleşti:
🔸Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 8,02 oranında gerçekleşti.
🔸Son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 85,02 olarak hesaplandı.
🔸Dört aylık değişim oranı yüzde 29,91 oldu.
ZAM YAĞMURU
Araştırmada, mart ayındaki fiyat değişimleri de hesaplandı. Buna göre;
🔸Bir ayda ortalama olarak süt yüzde 21, peynir yüzde 18, yoğurt yüzde 23 zamlandı. göstergesi.
🔸Balık sezonu kapanırken en ucuz balık hamsi 45 TL oldu. Tavuğun kg fiyatı 40 TL’yi buldu.
🔸Kuru fasulye ve kırmızı mercimek fiyatı artarken nohut ve yeşil mercimeğin fiyatı değişmedi. Yağlı tohumlar zamlanırken en çok artış ortalama yüzde 23’le yer fıstığında oldu.
🔸Patates 10 TL’ye çıktı. Soğan 5 TL’den satıldı. Örtü altı ürünlerden kabak, patlıcan, biber fiyatları düştü. Semt pazarlarında en çok tercih edilen ve satılan tüm meyvelerin fiyatı arttı. Yerli muz 22-25 TL’den satıldı. Ortalama sebze kilogram fiyatı 11,92 TL, ortalama meyve kg fiyatı 10,52 oldu. 25’i sebze ve 7’i meyve olmak üzere toplam 32 üründeki fiyat değişimi hesaplamada dikkate alındı. Ortalama meyve-sebze kg fiyatı 11,22 TL olarak tespit edildi.
🔸Tereyağı ve zeytinyağı fiyatları yükseldi. Margarin ve geçen ay yüzde 40 zamlanan ayçiçek yağı bu ay sabit kaldı. Tereyağı 225g’dan sonra 200 gramlık paketlerde de satılır oldu.
🔸Türkiye Şeker Fabrikaları (TÜRKŞEKER), 4 Mart 2022 tarihinde şeker fiyatına yüzde 20 zam yapmıştı. 1 Nisan tarihinde yüzde 30’luk ek bir zam daha yaptı. Mart sonundan Nisan sonuna şeker raflarına yansımış olan zam ise yüzde 24. Bu ay; tuz, çay, ıhlamur, yeşil ve siyah zeytin, reçel, pekmez ve salça fiyatlarının hepsi arttı. Siyah çayın ortalama kg fiyatı 40 TL’yi aştı. Bu grupta sadece bal fiyatı geriledi. (EKONOMİ SERVİSİ)