'Türk ordusu artık kırık dökük bir güç'

Reuters'in yayınladığı bir analizde TSK'nın darbe girişimi nedeniyle çok yıprandığı belirtilerek, 'düzelmesi yıllar alacak' denildi.

Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türk ordusunun 'kırık dökük bir güç' haline geldiğine dair bir haber analize yer veren Reuters, girişimin 'hızla çökertildiğini' ama NATO’nun ikinci büyük ordusundaki bölünmeleri 'kızıştırıp gözler önüne serdiğini' yazdı. Londra merkezli uluslararası haber ajansı ayrıca darbenin "TSK'nın IŞİD, PKK gibi tehditlerle başa çıkma kabiliyeti"ne dair soru işaretlerini beraberinde getirdiğini belirtti. Ajans, haftalar önce Suriye sınırını teftiş ederken PKK ve IŞİD’le mücadeledeki rolünden ötürü Türkiye medyasında övülen 2. Ordu Komutanı Adem Huduti’nin şimdi darbecilikten yakalanan 360 general içindeki en üst rütbeli subay olması örneğini verdi.

Reuters’e konuşan Washington merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nin Türkiye uzmanlarından Aaron Stein, “Türk ordusu artık kırık dökük bir güç ve düzelmesi yıllar alacak” dedi. Stein, “Darbeciler haydut bir fraksiyonun çok ötesinde. Huduti’nin kaybedilmesinin ötesinde, tüm güvenlik aygıtı artık PKK ve IŞİD’in yanı sıra bir başka tehdide daha odaklanmak zorunda” diye konuştu. Huduti’nin ifadesinde darbeye katıldığını reddettiğini aktaran Reuters, suçlu olsun olmasın, binlerce askerin gözaltına alınmasının, ordunun kendisini laik demokrasinin nihai koruyucusu addettiği bir ülkede Silahlı Kuvvetleri derinden sarstığını belirtti. TSK hakkında yazıları bulunan Gareth Jenkins, “15 Temmuz’dan beri gördüklerimiz Türkiye ve TSK üzerinde gelecek 20-30 yıl etkide bulunacak bir sürecin başlangıcı. Devasa bir etkisi olacak” dedi. Jenkins, “Son derece siyasileşen bir ordu göreceğiz. Kaçınılmaz olan güven kaybının operasyonel kabiliyetler üzerinde olumsuz etkisi büyük olacak” öngörüsünde bulundu. (Kaynak: Cumhuriyet)