Türk Toraks Derneği: Kistik fibrozis hastaları için yeni çıkan ilaçlar acilen geri ödeme kapsamına alınsın

Türk Toraks Derneği'nden Doç. Dr. Nagehan Emiralioğlu Ordukaya, kistik fibrozis hastaları için yeni çıkan ilaçların acilen geri ödeme kapsamına alınması için çağrı yaptı.

Abone ol

DUVAR - Yoğun tedaviye ihtiyaç duyulan hastalıklardan biri olan kistik fibrozis hastaları için yeni çıkan bazı ilaçların hastaların yaşam süresini uzattığı ve akciğer nakli ihtiyacını azaltabildiği belirtildi. Türk Toraks Derneği Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu başkanı Doç. Dr. Nagehan Emiralioğlu Ordukaya, bu ilaçların acilen geri ödeme kapsamına alınması için çağrı yaptı.

Doç. Dr. Nagehan Emiralioğlu Ordukaya, şunları söyledi:

“Hastalığın tedavisinde bazı yeni antibiyotikler ve klor kanalı ile ilgili ilaçlar ABD ve Avrupa’nın bazı ülkelerinde onay almış, kullanılmaya başlanmıştır. Kistik fibrozis hastalarımızın hastalığın gidişinde olumlu etkileri gösterilmiş olan ilaçlara ulaşımı için acil desteğe ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu ilaçlar maliyeti yüksek ilaçlar olmasına rağmen Avrupa ve ABD’de hastalar ilaçları kullanmakta ve olumlu etkileri bildirilmektedir. Ülkemizdeki hastaların genetik incelemeleri hastalarımızın büyük bölümünün bu ilaçlar için uygun olduğunu göstermiştir. Bu nedenle de bu ilaçların acilen geri ödeme kapsamına alınması gerekmektedir.”