Türk Veteriner Hekimleri Birliği: Yasayla birlikte hayvanlara karşı şiddet arttı
Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un kabul edilmesi ile birlikte sahipsiz hayvanlara karşı şiddetin arttığını duyurdu.
DUVAR - Türk Veteriner Hekimleri Birliği, son günlerde hayvanlara yönelik artan şiddet olaylarına ilişkin açıklama yaptı.
Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un kabul edilmesi ile birlikte sahipsiz hayvanlara karşı şiddetin arttığı belirtilen açıklamada, “Bazı kesimlerin ‘Kanunun son hali, özellikle sahipsiz hayvanları öldürmeye, işkenceye, her türlü istismara izin veriyormuş’ algısına kapılmasına sebep olmuş, bazı kesimlerin de algıyı bilinçli olarak bu tarafa yönlendirmesi ile sahipsiz hayvanlara karşı şiddeti harekete geçirmiştir. Maalesef bu durum artarak devam etmekte ve toplum vicdanını derinden yaralamaktadır” denildi.
“Hayvanları Koruma Kanunu’nun değişen maddeleri 'Hayvanlara karşı işlenen suçlar ve haksız eylemler için cezaları değiştirmemiştir.' 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Adli Cezalar başlığı altında 28/A maddesinde sahipli veya sahipsiz hayvanlara karşı işlenen suçlara karşı belirtilmiş cezalar geçerliliğini korumaktadır” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada şöyle denildi:
“Bunun için; hayvanlara karşı işlenen suçların etkili ve caydırıcı şekilde cezalandırılması, hayvanlara karşı şiddetin engellenmesi, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliklerin 'Hiç kimseye hayvanlara eziyet etme, işkence etme ve öldürme yetkisi vermediğinin', bunları yapanlar için hapis cezasının olduğu topluma anlatılmalıdır. Bununla birlikte 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklik ile birlikte sahipsiz hayvan popülasyonu için bilimden uzak, muğlak ifadeler içeren hayvan sağlığı ve refahı ile bağdaşmayan bu kanun daha fazla toplumsal barışı, sağlığı ve huzuru bozmadan derhal geri çekilmelidir. 2004 yılında yürürlüğe giren ve uygulanmayan Hayvanları Koruma Kanunu’nun uygulanması için gereken adımlar atılmalı, toplumun güvenliği, hayvanların sağlığı ve refahını gözeterek yakalama, kısırlaştırma, aşılama, yerinde yaşatma ile birlikte üretimin, kaçakçılığın ve satışın engellenmesi için hiç beklenmeden çalışmalara başlanmalıdır.”