Türkan Akyol kimdir?

Akademisyen ve siyasetçi Prof. Dr. Türkan Akyol, 89 yaşında tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 1971 askeri darbesi sonrası kurulan hükümette ilk kadın bakan olarak görev alan Akyol, 1980'de Türkiye'nin seçimle göreve gelen ilk seçilen rektörü de olmuştu.

Abone ol

DUVAR - Peyman Türkan Akyol, 12 Eylül 1928'de İstanbul'da doğdu. Babası asker olan Akyol, Erenköy Kız Lisesinden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girdi. 1953'te bitirdiği fakültede asistan olarak çalışmaya başlayan Akyol, 1956'da göğüs hastalıkları uzmanı oldu. Göğüs hastalıkları alanında tıp fakültesinde uzun yıllar görev yaptı.

Türkan Akyol 1971 yılında askeri darbe sonrası kurulan hükümette Türkiye'nin ilk kadın Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı oldu. Parlamento dışından bu göreve getirildikten bir süre sonra 10 bakan arkadaşıyla birlikte hükümetten istifa eden Akyol, üniversiteye döndü. 1980'de Türkiye'nin seçilen ilk kadın rektörü olarak Ankara Üniversitesi'nin başına geçti.

Akyol'un yolu 1990'larda siyasetle bir kez daha kesişti. Meclise 18. dönemde Sosyal Demokrat Halkçı Parti'nin (SHP) İzmir milletvekili olarak giren Akyol, 1993'te Kadın ve Çocuktan Sorumlu Devlet Bakanı olarak bir kez daha hükümette yer aldı.

İlk kadın bakan Türkan Akyol hayatını kaybetti