Türkdoğan: İşkence ve kötü muamele uygulamaları sona ersin

İnsan Hakları Günü kapsamında konuşan İHD Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan, “Bütün siyasi iktidarların halklarla, doğal çevreyle, tarihi ve kültürel zenginliklerle, emek politikalarıyla yeniden barışmasını diliyoruz” dedi. TİHV ile İHD’nin hak ihlallerine dair hazırladığı rapora da değinen Türkdoğan ihlallerin arttığını belirtti.

Abone ol

ANKARA - 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) basın açıklaması düzenledi. "İnsan Haklarıyla İnsandır" pankartıyla, İHD Ankara Şubesi önünde düzenlenen açıklamayı İHD Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan yaptı. Türkiye İnsan Hakları Vakfı’yla (TİHV) ortak hazırladıkları yıllık hak ihlalleri raporunu hatırlatarak ihlallerin ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çeken Türkdoğan, iktidarın bir an önce gerekli kanuni ve idari düzenlemeleri yapması gerektiğini söyledi.

‘OTORİTER YÖNETİM BİÇİMİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

Anayasa Mahkemesi’nin OHAL döneminde KHK’ler ile getirilen bazı düzenlemeleri iptal ettiğini fakat bunun yetersiz olduğunu belirten Türkdoğan, “Önemli olan zihniyetin değiştirilmesi ve OHAL’i kalıcılaştıran uygulamaların ortadan kalkması. 12 günlük gözaltı uygulamasının ortadan kalkması, valilerin her türlü eylem etkinliği yasaklama yetkisinin geri alınması gerekiyor. Felsefeci hocalarımız bu döneme belirsizlik rejimi diyor. Yani antidemokratik, otoriter bir yönetim biçimiyle karşı karşıyayız. Anayasa değiştirildi ve daha antidemokratik bir noktaya getirildi. İnsanlar buna karşı çıkıyor, buna itiraz ediyor” dedi.

HAK İHLALLERİNDE BÜYÜK ARTIŞ

TİHV’le ortak hazırladıkları raporda hak ihlalleriyle ilgili verilerin ciddi rakamlara ulaştığına dikkat çeken Türkdoğan, “Bizler de bugün barış hakkına tekrar tekrar vurgu yapıyoruz. Bölgemizdeki ve dünyadaki savaşlara karşı çıkıyoruz. Barış hakkını savunuyoruz. Bütün siyasi iktidarların halklarla, doğal çevreyle, tarihi ve kültürel zenginliklerle, emek politikalarıyla yeniden barışmasını diliyoruz" diye konuştu.

"Emek karşıtı politikaların sona ermesini diliyoruz" Türkdoğan, "Her gün televizyonlarda kadına şiddet görüntüleri görmek istemiyoruz. İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını istiyoruz. İşkence ve kötü muamele uygulamalarının sona ermesini istiyoruz. Hiç kimsenin kaçırılmamasını istiyoruz. Ajanlık dayatılmamasını istiyoruz. Mahpusların haklarının tanınmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

TİHV ve İHD’nin ortak hazırladıkları, Ocak-Kasım 2019 tarihleri arasını kapsayan raporda hak ihlallerindeki artış dikkat çekti. Rapordaki dikkat çeken kısımlar şu şekilde:

  • Kolluk güçlerinin yargısız infazı, dur ihtarına uyulmadığı gerekçesiyle veya rastgele ateş açması sonucu 10 kişi yaşamını yitirdi, 4 kişi de yaralandı.
  • Silahlı çatışmalar nedeniyle en az 97 güvenlik görevlisi (88 asker, 7 polis, 2 korucu), 362 militan, 30 sivil olmak üzere toplam 489 kişi yaşamını yitirdi.
  • Güvenlik güçlerine ait zırhlı araçların çarpması sonucu en az 2 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi de yaralandı.
  • Mayın ve sahipsiz bomba vb. patlaması sonucu 3 kişi yaşamını yitirdi, 3 kişi de yaralandı.
  • Cezaevlerinde hastalık, intihar, şiddet vb. çeşitli gerekçelerle en az 38 kişi yaşamını yitirdi, 5 kişi de yaralandı.
  • Zorunlu ya da muvazzaf olarak askerlik görevini yaparken en az 17 kişi şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi, 6 kişi de yaralandı.

‘EN AZ BİN 606 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ’

  • Türkiye’de 2019 yılının ilk 11 ayında en az bin 606 işçi yaşamını yitirdi.
  • En az 305 kadın erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybetti.
  • Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik başlattığı askeri harekat sırasında, sınır hattında bulunan ilçelere havan mermisi vb. patlayıcıların isabet etmesi sonucu en az 19 sivil yaşamını yitirdi, 132 sivil de yaralandı. Bu süreçte en az 17 asker yaşamını yitirdi, 33 asker de yaralandı.
  • Türkiye İnsan Hakları Vakfı'na (TİHV) 2019 yılının ilk 11 ayında işkence ve diğer kötü muameleye maruz kaldığı iddiasıyla toplam 840 kişi başvurdu.
  • 962 toplantı ve gösteriye müdahale edildi, 2 bin 886 kişi bu müdahalelerde kaba dayak ve kötü muameleye maruz kaldıklarını iddia etti.
  • 2019 yılında 7 zorla kaçırma vakası tespit edildi, bunlardan 6’sının ailesi İHD’ye başvuru yaptı.
  • Ajanlaştırma iddiasıyla İHD Genel Merkezi ve şubelerine 2019 yılı içinde toplam 71 başvuru yapıldı. Basına yansıyan haberlerde ise 79 vaka tespit edildi.
  • 2019’da 18 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
  • 28 belediyeye kayyım atandı, 13 eşbaşkan tutuklandı.
  • 65 gazeteci gözaltına alındı, 19 gazeteci ise tutuklandı. 32 gazeteci hakkında soruşturma, 19 gazeteci hakkında dava açıldı. 61 gazeteci toplam 196 yıl 10 ay hapis cezasıyla, 5 gazeteci 42 bin Türk Lirası para cezasıyla cezalandırıldı.
  • 2019 yılının ilk 10 ayında sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle en az bin 784 kişi gözaltına alındı, 336 kişi tutuklandı.
  • Çeşitli gerekçelerle 2 dergi, 3 gazete ve 2 kitap hakkında toplatma kararı verildi.
  • Kolluk güçleri toplantı ve gösterilere yönelik bin 274 kez müdahalede bulundu. Bu saldırılar sırasında en az 69 kişi yaralandı, 3 bin 741 kişi gözaltına alındı. 35 kişi tutuklanırken 15 kişi hakkında ev hapsi, 120 kişi hakkında ise adli kontrol kararı verildi. (HABER MERKEZİ)