Türkiye almamıştı: Asbestli gemi okyanusta batırılacak
Brezilya'dan söküm için Aliağa'ya getirilmek istenen ancak izinleri iptal edildikten sonra tekrar Brezilya'ya götürülen asbest yüklü “Nae Sao Paulo” isimli gemi okyanusta batırılacak.
DUVAR - Zehirli atık ve asbest taşıdığı gerekçesiyle yoğun itirazlar sonrası Türkiye'nin resmi makamları tarafından söküm izni iptal edilen “Nae Sao Paulo” isimli gemi Atlantik Okyanusu’nda batırılacak.
BBC Türkçe’nin haberine göre Brezilya donanmasının açıklamasında üç aydır kıyıdan uzakta olan geminin su aldığını ve batma riski altında olduğunu bu nedenle Brezilya limanlarına yanaşmasına izin verilmediğini açıkladı.
Çevre Bakanı Marina Silva’nın talebine rağmen, Deniz Kuvvetleri gemiyi Brezilya’nın münhasır ekonomik bölge sınırları içerisinde, kıyıdan 350 kilometre açıkta ve 5 bin metre derinlikte batırmaktan başka çaresi olmadığını söyledi. Donanmanın açıklamasında, bu bölgenin çevre koruma alanlarından uzakta ve deniz altı iletişim kablolarından arınmış olduğu kaydedildi.
Açıklamada, “Su yüzeyindeki durumunun kötüleştiği ve batmasının kaçınılmaz olduğu göze alındığında, gövdesini ayırıp, planlı bir şekilde batırmaktan başka seçenek yok” dendi.
Donanma, gemiyi çarşamba (dün) batırmayı planlamıştı, ancak savcılar geminin iç kaplamasında kullanılan tonlarca asbest de dahil çevresel tehdidi gerekçe göstererek Brezilya sularında batırılmasını engellemeye çalıştı. Çarşamba öğleden sonra bir federal yargıç donanmanın çevresel riskleri değerlendirdiğini belirterek bu talebi reddetti. São Paulo’nun tam olarak nerede bırakılacağı ve Brezilya donanmasının ne zaman batırmayı planladığı belli değil.
Atık karşıtı kuruluş Basel Action Network’ün yöneticisi Jim Puckett, Time dergisie gemiyi batırmanın ‘ağır ihmal’ olacağını söyledi. Puckett, şunları dedi: “Hem tehlikeli hem de değerli maddeler içeren bir gemiden bahsediyoruz. Bunun Brezilya topraklarına getirilmesi ve çevreye duyarlı bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Öylece batıramazsın.”
Donanmanın gemiyi terk etme ve batırma planı, asbestin okyanusa salınması durumunda oluşacak çevresel etkiden endişe duyan Brezilya Çevre Bakanlığı tarafından da eleştirildi.
Asbestin kanser ve akciğer hastalığına yol açtığının anlaşılması üzerine, dünyanın birçok yerinde kullanımı yasaklandı. (HABER MERKEZİ)