Türkiye Barolar Birliği: Yargı baskı aracına dönüşmemeli
Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay'ın da aralarında olduğu 20 kişiye yönelik gözaltıya, Türkiye Barolar Birliği'nden (TBB) tepki geldi. Davet edilmeleri halinde ifade vermeye gidecekleri belli olan isimlere yönelik gözaltı yapılamayacağını vurgulayan TBB Başkanı Feyzioğlu "Yargıya duyulan güveni de zedeleyen hatalar bir an önce telafi edilmeli" çağrısı yaptı.
DUVAR - Akademisyenlere ve Anadolu Kültür Derneği yöneticilerine yönelik soruşturma kapsamında bu sabah 20 kişi evlerinden gözaltına alındı. Akademisyenlerine yönelik gözaltı dalgasına, hukuk çevrelerinden eleştiriler geldi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, 'temel hak ve hürriyetlerin yargı eliyle ihlaline izin verilmemesi' çağrısı yaptı.
Aralarında İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ve Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay’ın da bulunduğu 20 kişinin gözaltına alınmasını kaygıyla izlediklerini belirten Feyzioğlu, şu açıklamada bulundu:
"Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre yakalama ve gözaltı işlemleri ancak tutuklamanın şartları var ve fakat hâkim kararı almaya vakit yok ise verilebilir. Davet edildiğinde iradi olarak ifade vermeye geleceği besbelli olan kişiler yakalanmaz, gözaltına alınamaz.
Türk kamuoyu bu hukuki gerçeği FETÖ’nün tezgahladığı kumpas soruşturmalar sırasında acı çekerek, zarar görerek öğrenmiştir. FETÖ ile son derece haklı bir mücadelenin yürütüldüğü bir dönemde hukuk dışı uygulamalar yapmak çok büyük bir çelişkidir. Ceza Muhakemesi Kanunu’na aykırı işlemler yargıyı bir baskı aracına dönüştürmektedir. Türkiye’nin demokratik dünyadaki algısına ağır darbe vurmaktadır. Soruşturma ve kovuşturmalardaki her usule aykırılık, evrenselleşmiş hukuk kurallarına karşı her ihlal Türkiye’yi dünya kamuoyunda anti demokratik bir ülke olarak göstererek, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerine destek arayan terör örgütlerine yaramaktadır.
Yargıya duyulan güveni de zedeleyen hatalar bir an önce telafi edilmeli, temel hak ve hürriyetlerin yargı eliyle ihlaline izin verilmemeli, uluslararası camiada Türkiye’ye zarar verecek hukuk dışı tüm uygulamalar sona erdirilmelidir.
(HABER MERKEZİ)