Türkiye boğuluyor: 'Yüzme bilseniz de her suya girmeyin'

Havaların ısınmasıyla birlikte birçok ilden boğulma haberleri gelmeye başladı. Uzmanlar, iyi yüzme bilinmesi halinde bile her suya girilmemesi gerektiği konusunda uyardı.

Abone ol

URFA - Hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber baraj göllerinde, sulama kanallarında ve denizlerde boğulma vakalarında da artış yaşandı.

Yetkililerin tüm uyarılarına rağmen hemen hemen her gün Türkiye'nin bir ilinden boğulma haberi geliyor. Örneğin, geçtiğimiz günlerde Urfa'da sulama kanalına giren bir çocuk boğularak hayatını kaybetti. Geçen gün Antep'te baraj gölüne giren iki kardeşten biri de bu sebeple yaşamını yitirdi.

Uzmanlar, yüzme bilmeyenlerin sudan uzak durmasını, iyi bildiğini düşünenlerin de her suya girmemesini tavsiye ediyor.

'DENİZDEKİ DİP AKINTI YÜZEYDEN GÖRÜNMÜYOR'

Türkiye'nin en sıcak illerinden biri olan Urfa yüksek sıcakların etkisine girdi. Kentte sıcağa karşı özellikle gençler ve çocukların adresi suya erişebilecekleri, gölet, su kanalı, baraj gölü gibi yerler oluyor. Ancak yaz mevsiminin başlaması ile kentte 17 kişi boğularak yaşamını yitirdi. 

Boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalınmaması için uyarıda bulunan Harran Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Gökhan, şunları söyledi: 

"Sıcak havalarda insanlar serinlemek, balık tutmak ya da eğlence amaçlı göletlere, akarsulara özellikle sulama kanallarına giriyor. Bu alanlarda ailelerin çocuklarıyla ilgili çok dikkatli olması lazım. Eğer yüzme bilinmiyorsa boğulma vakası gerçekleşebiliyor. Sadece sulama kanalında değil, denizde de olabiliyor. Denizlerde rip akıntısı dediğimiz dipten bir akıntı oluşuyor, yüzeyden görünmüyor. Bu çok tehlikeli bir akıntı. O yüzden cankurtaran olan yerlerde yüzülmesi daha güvenli olur. Tabii bunların hepsinden önce de çocuklara yüzme eğitimi verilmesi gerekiyor."

'SULAMA KANALLARININ DİBİ YOSUNLU, GİRENİN AYAĞI KAYIYOR'

Sulama kanalında yaşanan boğulmaların nedenine ilişkin konuşan Gökhan, “Çocuklar yüzmeyi çok iyi bildiğini zannediyor. Diyelim 3-5 metre yüzebiliyorsa ‘ben yüzerim devamını’ diyerek giriyor kanala. Sulama kanallarında suyun altı yosunludur, kaygandır. Eğimli olduğu için suya girmek kolay, yüzmek de kolay. Ama kişi kenara gelmek istediğinde problem başlıyor, çünkü alttaki yosundan ayağı kayıyor, bir şeye tutunamıyor ve panik yapıyor. Yorgunluk, panikle birleşince boğulma yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

‘NEHİRDE SOĞUKTAN KASLAR KİTLENİYOR’

Fırat Nehri’nde yaşanan boğulma vakalarına ilişkin ise Gökhan, suyun soğuk olmasına dikkat çekti:

"Aşırı bir soğukluk var ve böyle olunca bu suya girenlerde kaslar kitleniyor. Dışarısı sıcak ama bu soğuk dolayısıyla suya girince vücut şoka giriyor. Kaslarda kramplar başlıyor ve vatandaş bu durumun gerçekleşeceğini maalesef bilmiyor. Su aşırı soğuk ise çok dikkat edilmeli çünkü vücut kaskatı oluyor, sertleşiyor hareket edemiyor."

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak
VALİ ŞILDAK’TAN UYARI

Boğulma vakaları ile ilgili uyarıda bulunan Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, 2024 yılında şu ana kadar 17 kişinin su kanalı, gölet ve benzeri yerlerde boğularak hayatını kaybettiği bilgisini verdi. Şıldak’ın bildirdiğine göre yaşamını yitiren 17 kişiden 12’si çocuk… Her yaz benzer vakalar yaşandığını anımsatan Şıldak, "Sulama kanalları, barajlar ve göletler, yüzmek ve serinlemek için uygun değildir. Buralarda suya girilmesi yasaklanmıştır” dedi.

Şıldak ayrıca ailelerin çocuklarının girilmesi yasak olan ve tehlike arz eden bu tür sulara her ne amaçla olursa olsun girmemeleri konusunda tedbir almalarının en önemli önleyici etken olduğunu sözlerine ekledi.

‘YÜZMEYİ BİLSENİZ DAHİ GİRMEYİN’

Türkiye Yüzme Milli Takım Antrenörü Murat Akaltun da can kaybı yaşanmaması için dikkat edileceklere dair “Herkes her suya girmemeli, her suyun kendisine göre tehlikesi var, akışı var, girdabı var, durgunluğu var” dedi.

Türkiye Yüzme Milli Takım Antrenörü Murat Akaltun

Milli yüzücü olduğunu ve pek çok yerde yüzdüğünü söyleyen Akaltun, "Her türlü yüzmeyi biliyorum ama her suya girmiyorum. Her suyun kendi içerisinde tehlikesi var" diye ekledi.

Uyarıda bulunan Akaltun, “Vatandaşlarımıza tavsiyemiz yüzme bilseler bile kanallara girmemeleri... Oradaki gider hızı çok fazla olduğu için ister istemez yüzme bilen dahi panik yapar” dedi.