'Türkiye, et ithalatında rekor kırıyor ama vatandaşımız et yiyemiyor'

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, "Türkiye, et ithalatında rekor kırıyor ama vatandaşımız et yiyemiyor. Arada bir elin parmaklarını geçmeyen ithalatçı para kazanıyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - CHP Manisa Milletvekili, Plan ve Bütçe komisyonu üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Manisa’nın Akhisar ilçesinde kasap, lokantacı ve köfteci esnafını dinledi. Et ithalatında 2018 yılında kırılan rekoru da egale edeceğimizi ifade eden Bakırlıoğlu, yapılan onca et-canlı hayvan ithalatının piyasaya yansımadığını ifade etti.  Piyasanın durumunun bu şekilde devam etmesi halinde esnafın kepenk kapatmak zorunda kalacağını vurgulayan Bakırlıoğlu, "Türkiye, et ithalatında rekor kırıyor ama vatandaşımız et yiyemiyor. Arada bir elin parmaklarını geçmeyen ithalatçı var, ancak onlar para kazanıyor" dedi.

Akhisar yeme-içme konusunda eskiden beri hem kaliteli hem ucuzdu olduğunu dile getiren Bakırlıoğlu,  Merkez Çarşı esnafının da bu maliyetlerle dayanacak hali kalmadığını söyledi. Bakırlıoğlu’nun dinlediği bir kasap, "Kıyma şu anda 600 lira. Yeri geliyor yapılan zammı cebimizden karşılıyoruz. Satışlara çok yansıyor zamlar. Şu anda  et yemiyor vatandaşımız. 1 kilo alan yarım kiloya, yarım kilo alan 250 grama düşüyor. Pahalı geliyor yani. Marketler daha ucuza satıyor ama kalitede düşüklük oluyor. Dana diye satıyor mesela ama dana değil o et. Biz biliyoruz bunu ama vatandaş bilmiyor. Daha kalitesiz ama daha ucuz diyor. Vatandaş onu yemek zorunda kalıyor. Erken seçim olması şart. Küçük yerde eviniz kira değilse bir nebze ama büyükşehirde mümkün değil bu paralara geçinmek. Lokantaya gitmek artık lüks oldu. Lokantaya artık sadece üst geliri olanlar gidiyor; sıradan vatandaş gidemiyor. Normal etini alamıyor, tavuğunu alamıyor. Hiçbir şey alamıyor yani. 15 yaşımdan beri kasaplıkla uğraşıyorum şimdiye kadar böyle bir durumla karşılaşmadım. Son üç senedir çok kötü oldu. Adamlar eti alıyor üç dolara, sana 400-500 liraya et veriyor. Bu aradaki paralar birilerinin cebine giriyor" şeklinde konuştu.

'50 YILDIR BURADAYIZ EN KÖTÜ 5 YILI YAŞIYORUZ'

Merkez Çarşı’daki lokantacı esnafı ise en kötü 5 yılı yaşadıklarını ifade ederek, "Vaziyet iyi değil. 74 yılından beri buradayız. En kötü 5 yılı yaşıyoruz. Bundan kötüsünü görmedim. Mesela  eti %1 kdv ile alıyoruz; %10’la satıyoruz. Et fiyatlarını artık kimse tutamaz uçak gibi gidiyor. Dur diyen yok. Düşmesi mümkün değil. İthal ettikleri eti 150 liraya marketlere veriyorlar. Esnaf olarak biz görmüyoruz ki… Biz de 370 liraya karkas alıyoruz. Bize maliyeti 580 lira. 1 porsiyon köftede 18 kalem var. Tuzu, yağı, tüpü, soğanı… İktidar alıyor eti yurt dışından;  150 liraya marketlere veriyor. Esnaf ne yaparsa yapsın diyor. Küçük esnaf olarak yabancılaştırıldık, hep cepten yiyiyoruz. Hep esnaf kefaleten borç aldık. Şimdi oradaki faiz de arttı.

180 lira köfte Akhisar’da, İzmir’de – İstanbul’da 300 lira. Türkiye’nin en ucuz yerlerinden biri Akhisar. Ona rağmen, vatandaş dışarıda yemek yiyemiyor. Günde 300 porsiyon köfte satıyordum en az, şimdi 70'e düştü. Bazen 50. Eskiden cumartesi de vardı, artık cumartesi iş yok. Bursa’dan, İstanbul’dan köfte yemeye gelenler oluyor. Ona rağmen durumuz böyle.

Sadece yerli müşteri kalsa yandık. Artık yiyemez vatandaşlar. Çünkü bugün 3 kişi gelse 1000 lira. Adam 700 lira yevmiyeye geliyor. 1000 lira köfteye nasıl ödesin? Olmaz yani. Bu işin çivisi çıktı. 300 tane esnaf kapattı, böyle giderse 1300 tane esnaf kapatacak. Keşke sizin gibi AKP'li vekiller de gelse. Köfteyi biz ikram edelim onlara ama dinlesinler bizi" dedi.