Türkiye ile Rusya arasında İncirlik mesajları

Türkiye ve Rusya ilişkileri yeniden normalleştirmeye çalışırken, İncirlik konusunda farklı açıklamalar gündeme geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İncirlik'in IŞİD'le mücadele kapsamında Rusya'ya açılabileceğini söyledi. Kremlin Sözcüsü Peskov, Moskova ve Ankara'nın İncirlik'in kullanımıyla ilgili olarak resmi görüşme yapmadığını açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ilişkileri normalleştirme çalışmalarının sürdüğü Rusya'ya İncirlik'in de açılabileceğini söylemesi yeni soru işaretlerini beraberinde getirdi.

Çavuşoğlu, "DEAŞ'a (IŞİD) karşı aktif mücadeleye katılmak isteyenlere İncirlik Hava Üssü'müzü açtık. Rusya ile de aynı iş birliğini niye yapmayalım?" dedi. Kısa bir süre sonra ise Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'dan "Moskova ve Ankara arasında İncirlik Üssü'nün kullanımıyla ilgili olarak resmi bir görüşme yapılmadı" açıklaması geldi.

ÇAVUŞOĞLU: LAVROV'LA MUTABIK KALDIK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber'de canlı yayında soruları yanıtladı. Türkiye'nin, IŞİD'le mücadelede herkesle işbirliği yapabileceğini söyleyen Çavuşoğlu, rusya'ya ilişkin şu mesajları verdi:

"Başında beri biz mücadelemizi yapıyoruz ve DEAŞ'a karşı aktif mücadeleye katılmak isteyenlere de biliyorsunuz İncirlik Hava Üssü'müzü açtık. Rusya ile de aynı iş birliğini niye yapmayalım? Çünkü bu terör örgütü hepimizin düşmanıdır ve bununla da mücadele etmemiz gerekiyor. O nedenle bu mekanizmaların tekrar hayata geçirilmesi bölge için de terörle mücadelemiz için de herhangi bir olumsuz vakanın yaşanamaması bakımından da son derece önemlidir. Bu konuda da Sergey Lavrov'un da söylediği gibi mutabık kaldık."

'BASINDAN ÖĞRENDİK'

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova ve Ankara'nın İncirlik Üssü'nün kullanımıyla ilgili olarak resmi görüşme yapmadığını açıkladı.

Sputnik'in haberine göre"İncirlik üssünün Rusya'ya açılması konusunda Türkiye ile resmi görüşme henüz yapılmadı. Askeri makamlar arasında bu hususta resmi temas kurulup kurulmadığını bilmiyorum. Yanılmıyorsam, yok" diyen Peskov, üsle ilgili açıklamayı basından duyduklarını kaydetti.

Çavuşoğlu'nun İncirlik açıklamasını önemli olduğunu da belirten Peskov, "İlgili organlarımız, bunu siyasi ve askeri açıdan analiz edecek" diye konuştu.

Diğer taraftan Peskov, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda geçen hafta yaşanan saldırının 'teröristlerle ilgili bilgi değişimi yapmanın ve terör tehditlerine birlikte karşı koymanın Rusya ve Türkiye için hayati önem taşıdığını' gösterdiğini de kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU: BÖYLE BİR İFADEM OLMADI

Bu arada, Çavuşoğlu'nun bu açıklamaları, bugün düzenlediği basın toplantısında Başbakan Binali Yıldırım'a soruldu. Bir gazeteci, Yıldırım'a "Dışişleri Bakanı sayın Çavuşoğlu'nun 'İncirlik Üssü'nün Rus uçaklarına açılabileceği' yönündeki açıklamaları var, Rusya'dan da buna olumlu açıklamalar geldi. Siz bu konuda ne söyleyeceksiniz?" sorusunu yöneltti.

Yıldırım, soruyu kendi cevaplamak yerine sözü, toplantıya katılan bakanlar arasında yer alan Çavuşoğlu'na bıraktı.

Çavuşoğlu, "Benim böyle bir ifadem olmadı. Koalisyonla işbirliğini örnek verdik. Rusya ile işbirliği yapabileceğimizi söyledik. Basın bunu yanlış anladı" diye konuştu.