Türkiye Irak'ı 'şiddetle protesto' etti
Türkiye ile Irak arasında, IŞİD'e karşı başlatılacak Musul operasyonu öncesinde gerilim büyüyor. Ankara, Irak Meclisi'nin Türkiye ile ilgili kararını sert ifadelerle protesto etti.
DUVAR - Türkiye, Irak Meclisi'nin Türkiye ilgili kararını kınadı. Irak'ın Ankara Büyükelçisi de Dışişleri Bakanlığı'na çağrılıyor
Irak Meclisi, dün Irak'taki Türkiye askelrenin ülkeyi terk etmesini isteyen bir karar almıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eleştirilip Türkiye için 'işgalci' ifadesinin kullanıldığı karara Ankara tepki gösterdi.
Dışişleri Bakanlığı, Irak meclisinin aldığı kararı kınarken "Erdoğan’a yönelik çirkin ithamlar içeren bölümü şiddetle protesto ediyoruz" diye açıklama yaptı.
'ÖZELLİKLE ERDOĞAN'A YÖNELİK İFADELER'
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şunlara yer verildi:
“Irak Temsilciler Meclisi’nin 4 Ekim 2016 tarihinde aldığı kararı kınıyoruz. Özellikle söz konusu kararın Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik çirkin ithamlar içeren bölümünü şiddetle protesto ediyor ve kabul edilemez buluyoruz. Bu kararın, Türkiye’nin yıllardır her konuda yanında durduğu ve elindeki tüm imkanlarla destek olmaya çalıştığı Irak halkının büyük bölümünün görüşlerini yansıtmadığını düşünüyoruz.
IRAK'A TÜRKİYE'DEN TEHDİT YOK'
Türkiye, ulusal güvenliğine bir tehdit olarak gördüğü DEAŞ’la en başından bu yana kararlı bir mücadele sergilemekte, bu süreçte DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu’nun kuruluşundan itibaren bir üyesi olarak Koalisyon’un çabalarını kuvvetli şekilde desteklemektedir. Türkiye, yıllardır Irak’tan kaynaklanan terör tehdidi nedeniyle binlerce vatandaşını kaybetmiş ve Irak’taki mezhepçi yaklaşımlar nedeniyle yaşanan istikrarsızlıkların doğrudan etkisinde kalmış olmasına rağmen, Irak’ın toprak bütünlüğünü, egemenliğini, istikrarını ve güvenliğini gerektiğinde büyük siyasi ve ekonomik bedelleri üstlenmeyi göze alarak en kuvvetli şekilde savunmuştur. Bugüne kadar Irak’a Türkiye’den kaynaklanan hiç bir tehdit olmamıştır.
YENİ BİR TASARRUF DEĞİL
Irak Temsilciler Meclisi’nin söz konusu kararında bahse konu TBMM tezkeresi yeni bir tasarruf değildir. Irak’ın kuzeyinden neşet eden PKK terör örgütü tehdidine karşı ilk defa 2007’de kabul edilmiştir. DEAŞ terör örgütünün ortaya çıkmasıyla birlikte bu örgütü ve Suriye’yi de kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Yıllardır kabul edilmekte olan söz konusu tezkereye karşı ses çıkarmayan Irak Temsilciler Meclisi’nin, terörün Irak’ta ve Türkiye’de bu kadar can aldığı bir dönemde bunu yeni bir tasarrufmuş gibi gündeme getirmesini de manidar buluyoruz.
TÜRKİYE KARARLILIĞINI KORUYACAK
Türkiye, ulusal güvenliğini tehdit eden terör örgütleriyle öz savunma hakkını kullanmak suretiyle gerçekleştirdiği mücadelede olduğu gibi, ortak bir geleceği paylaştığı Irak’ın egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunması konusunda sergilediği ilkeli tutumunda da kararlılığını koruyacaktır.
ITM’nin söz konusu kararından ve Irak’lı bazı yetkililerin son dönemdeki ülkemizi suçlayıcı açıklamalarından duyduğumuz rahatsızlık ve tepkimiz, Bakanlığımıza davet edilen Irak’ın Ankara Büyükelçisine de iletilecektir.
Iraklı yetkilileri, DEAŞ’la mücadelenin böylesine kritik bir döneminde, DEAŞ sonrası döneme yönelik çıkar hesaplarını bir kenara bırakmaya ve Irak ile bölgemizin iyiliği için ülkemizin kendilerine uzattığı dostluk ve yardım elini tutmaya davet ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)