Türkiye-İsveç güvenlik mekanizması toplanıyor

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, 18 Eylül'de Ankara'da yapılacak Güvenlik Mekanizması toplantısına Türkiye ve İsveç'in dışişleri bakanlarının başkanlık etmesi bekleniyor.

Abone ol

DUVAR - Türkiye ile İsveç arasında bakanlar düzeyinde Güvenlik Mekanizması toplantısının yarın Ankara'da gerçekleştirileceği bildirildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, 18 Eylül'de Ankara'da yapılacak toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard'ın başkanlık etmesi bekleniyor.

AA'nın aktardığına göre, ilk kez düzenlenecek Güvenlik Mekanizması toplantısında, başta 'terörizmle mücadele' olmak üzere, güvenlik alanındaki işbirliğinin ele alınması bekleniyor. Öte yandan Dışişleri Bakanı Fidan'ın İsveçli mevkidaşı Stenergard ile yapacağı görüşmelerde, ikili konular ile bölgesel ve küresel gelişmelerin ele alınması da bekleniyor.

NATO ZİRVESİNDE KARARLAŞTIRILMIŞTI

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine başvurmasının ardından 2023 NATO Vilnius Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in katılımıyla yapılan toplantıda, Türkiye ile İsveç arasında bakanlar seviyesinde 'Güvenlik Mekanizması' kurulması kararlaştırılmıştı. Haziran 2022'de imzalanan Üçlü Mutabakat Zaptı'ndaki taahhütlerinin tümüyle uygulanması doğrultusunda bir 'yol haritası' sunması üzerinde mutabık kalınmıştı.

İsveç ve Finlandiya, 18 Mayıs 2022'te resmi olarak NATO'ya üyelik başvurusunda bulunurken, 28 Haziran 2022'de düzenlenen NATO Madrid Zirvesi kapsamında, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, bu ülkelerin terörle mücadele ve savunma sanayii alanlarındaki taahhütlerini kapsayan Üçlü Mutabakat Zaptı imzalanmıştı.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMIŞTI

Üçlü Mutabakat Zaptı'yla İsveç ve Finlandiya, 'terörle mücadele mevzuatlarının güçlendirilmesi, PKK ve uzantılarının bu ülkelerdeki faaliyetlerinin engellenmesi, FETÖ ve PYD/YPG'ye destek verilmemesi, Türkiye'nin terörle bağlantılı iade ve sınır dışı taleplerinin ivedilikle işleme konulması, terör örgütlerinin propaganda, finansman ve eleman devşirme faaliyetlerinin engellenmesi/yasaklanması, Türkiye'ye yönelik savunma sanayii ihracatına getirilen kısıtlamaların kaldırılması' hususlarında taahhütlerde bulunmuştu. Bu kapsamda, İsveç'te 1 Temmuz 2022'de Yeni Terörizmle Mücadele Yasası yürürlüğe girmişti.

'Terör örgütü ile angajmana girilmesi' ve 'terör örgütüne destek verilmesi' halinde örgütlenme özgürlüğünün sınırlandırılması için, 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak şekilde İsveç Anayasası’nda değişiklik yapılmıştı. Anayasa değişiklikleriyle birlikte güncellenen Terörizmle Mücadele Yasası 1 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe girmiş ve söz konusu yasa kapsamında 'terör örgütüne katılım' suç haline getirilmişti. İsveç, bu süreçte savunma sanayii alanında Türkiye'ye yönelik ambargoları da kaldırmıştı.

(ANADOLU AJANSI)