Türkiye kadın kalp hastalıklarında Avrupa birincisi

Türkiye, kalp hastalıklarına bağlı kadın ölümlerinde Avrupa birincisi. Prof. Tokgözoğlu, bir sonraki neslin daha kısa yaşayabileceğini söyledi.

Abone ol

DUVAR - Türk Kardiyoloji Derneği, 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Avrupa'da koroner (kalp hastalıkları) nedenlerle en fazla kadın ölümünün yaşandığı ülkenin Türkiye olduğu belirtildi. Türkiye'de ani kalp krizleri (Akut Koroner Sendrom) nedeniyle her yıl 100 bin kişi hayatını kaybediyor.

Türk Kardiyoloji Derneği, AstraZeneca firması ile birlikte ani kalp krizlerine karşı “Artık Kalpler Susmasın” kampanyasını başlattı. Kampanya ile ani kalp krizine karşı toplumsal bilincin arttırılması hedefleniyor.

29 Eylül Dünya Kalp Günü'nde başlatılan kampanyanın basın toplantısına Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Şahin, Prof. Dr. Necla Özer, Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu ve firmanın Türkiye Başkanı Dr. Pelin Eriştiren İncesu ve şef Arda Türkmen katıldı.

ERKEN DOĞUM, YÜKSEK TANSİYON, DEPRESYON....

Ani kalp krizleri nedeniyle, Avrupa'da en fazla kadın ölümü Türkiye'de yaşanıyor. Basın toplantısında, fazla kilo, az hareket etme ve yüksek kolesterol faktörlerinin, kalp krizi riskini arttırdığına dikkat çekildi. Kadınların gebelik sırasında yaşadıkları yüksek tansiyon, gebelikte aşırı kilo alımı, bu kiloların 1 yıl içinde verilememesi, erken doğum ve depresyon gibi kadınlara özgü faktörler bu riski daha da arttırıyor.

"BİR SONRAKİ NESİL DAHA KISA YAŞAYABİLİR"

Türk Kardiyoloji Derneği'nin önceki başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, Türkiye’de ani kalp krizi geçiren kişilerin, kriz sebebiyle 1 yıl içinde ölüm oranı yüzde 32 olduğunu söyledi. Tokgözoğlu, Türkiye'nin koroner nedenlerle yaşanan ölümlerde Avrupa ülkeleri arasında erkeklerde ikinci, kadınlarda ise ilk sırada yer aldığını aktardı.

Tokgözoğlu, "Dünya Sağlık Örgütü’nün öngörülerine göre, eğer önlem alınmazsa tarihte ilk kez bir sonraki nesil, bir öncekinden daha kısa yaşama ihtimaline sahiptir. Sanayi devrimi ile dünyada sağlıksız yağ ve rafine şeker tüketimi artmış, lif alımı azalmış, sağlıksız pişirme teknikleri ve fast food türü besinlerin tüketimi artmıştır. Bunun yanı sıra modern yaşamın getirdiği hareketsizlik ve stres gibi faktörlerin de olumsuz etkileri eklenmiştir" dedi.

Türkiye'de ani kalp krizleri nedeniyle 100 bin civarında insanın hayatını kaybettiği bilgisini veren Lale Tokgözoğlu, hareketsiz yaşamın çağın en önemli sorunlarından biri olduğunu dile getirdi.

"5 GÜN, YARIM SAAT YÜRÜYÜŞ"

Haftada 5 gün yarım saat yürüyüş yapılmasını öneren Tokgözoğlu, "Modern şehir yaşamında bu zor görülse de, hiç değilse günlük hayatta da mümkün olduğunca taşıt kullanmak yerine yürümek, asansör yerine merdiven kullanmak, birçok şehirde olan yürüyüş parkurlarında yürümek önerilir. Gençleri bilgisayar başından kaldırıp spor alışkanlığı kazandırmak çok önemlidir” şeklinde konuştu.

"DEĞİŞİM MUTFAKTAN BAŞLAR"

Kampanyanın yüzü olan şef Arda Türkmen, alışkanlıkların değiştirilerek kalp sağlığının korunabileceğine dikkat çekti. "Mesleği gereği sürekli mutfakta yer alan biri olarak, bu değişimin mutfaktan başlayacağına inanıyorum" diyen Türkmen, kampanya için çekeceği videoları sosyal medya hesapları üzerinden paylaşacak.

DÜNYA KALP GÜNÜ

Dünya Kalp Federasyonu tarafından düzenlenen Dünya Kalp Günü'nün, birincisi 24 Eylül 2000 tarihinde gerçekleşti.Dünyada her yıl 17.1 milyon kişinin yaşamını kaybetmesine neden olan kalp hastalıkları ve inmenin başlıca ölüm nedeni olduğuna ilişkin bilinçlendirme yapmak için düzenleniyor.

Dünya Kalp Federasyonu üyeleri, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite yoksunluğu gibi başlıca risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin en az yüzde 80'inin önlenebileceğini belirtiyor.