Türkiye, NATO'nun Baltık planını kabul etti

Türkiye'nin, NATO Liderler Zirvesi'nde onaylanması için 'YPG'nin terör örgütü olarak tanınması' şartı koştuğu Baltık savunma planını kabul ettiği belirtildi. İlk açıklama, planda savunulması öngörülen Baltık ülkesi Litvanya'dan geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de plan için mutabık kalındığını söyledi.

Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin, NATO'da Baltık ülkeleri ve Polonya'nın kriz zamanında savunulması için hazırlanan planı kabul ettiği açıklandı. Litvanya Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Türkiye'nin Baltık ülkeleri için yapılan NATO savunma planını onaylamayı kabul ettiği' belirtildi. Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda'nın açıklamasında, "Bu sadece bizim ülkemiz değil, bütün bölge için çok büyük bir başarı çünkü vatandaşlarımızın güvenliğini garanti altına alıyor" denildi.

'TÜRKİYE BİR TALEPTE BULUNMADI'

Nauseda, Londra'da gazetecilere yaptığı açıklamadaysa, Türkiye'nin savunma planına destek için kendilerinden bir talepte bulunmadığını söyledi. Litvanyalı siyasetçi, "Kimse bizden bir şey istemedi. Gösterdiği dayanışma için hepimiz Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ettik" dedi.

STOLTENBERG: MUTABAKATA VARDIK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Londra'daki NATO zirvesinin kapanışında yaptığı basın açıklamasında, Baltık ülkeleri ile Polonya için yapılan güncellenmiş planlar konusunda mutabakata varıldığını söyledi. Stoltenberg, Türkiye'nin plana yönelik engellemeyi kaldırdığını açıkladı.

'YPG TANIMINI KONUŞMADIK'

Genel Sekreter, NATO'nun YPG'yi nasıl tanımlaması gerektiği konusunun zirvede görüşülmediğini söyledi.

'S-400'LER NATO SAVUNMASINA ENTEGRE EDİLEMEZ'

Stoltenberg, 'Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin NATO savunmasına hiçbir zaman entegre edilemeyeceğini' de belirtti.

NE OLMUŞTU?

Zirve öncesinde, Türkiye'nin bu plana onay vermek için YPG'nin terör örgütü olarak tanınması şartını koştuğu ortaya çıkmıştı. Plan, Polonya'nın yanı sıra Litvanya, Letonya ve Estonya'yı olası bir Rus saldırısından korumak için kriz halinde atılacak adımları belirliyordu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi'ne katılmak üzere Londra'ya hareketi öncesinde, 'NATO müttefiklerinin YPG'yi terör örgütü olarak kabul etmemeleri durumunda Baltık Planı'na karşı çıkmaya devam edileceğini' söylemişti. (DIŞ HABERLER)

İddia: Türkiye NATO'ya YPG şartı koştu

NATO bildirisinden Çin çıktı