Türkiye rüzgar kurulu gücü 13 bin MW'a dayandı

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı İbrahim Erden, Türkiye'de 2024'ün ilk 6 ayında 450 MW'lık yeni rüzgar kurulu gücünün şebekeye katıldığını, kurulu gücün 12 bin 933 MW'a eriştiğini açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB), rüzgar sektörünün 2024 yılının ilk yarısını nasıl geçirdiği ve bundan sonraki döneme dair öngörülerini basın toplantısı ile paylaştı.

Toplantıda Türkiye'de 2024'ün ilk 6 ayında 450 MW'lık yeni rüzgar kurulu gücünün şebekeye katıldığını belirten TÜREB Başkanı İbrahim Erden, bunun, 2023'ün toplamında gerçekleşen ve son 13 yılın en düşük kurulu güç ilavesi olarak kayıtlara geçen yaklaşık 400 MW'lık rüzgar kurulu gücünden de fazla olduğunu söyledi. Türkiye rüzgar kurulu gücünün an itibarıyla 12 bin 933 MW'a eriştiğini ifade eden Erden, 13 bin MW sınırına dayanan rüzgarda 2026 itibarıyla önemli bir sıçrama görülmeye başlanacağını vurguladı.

Erden, halen yaşanan enerji dönüşümünde en büyük payın rüzgar ve güneşe ait olduğunu hatırlatarak ve 2024 sonuna kadar 1.000 MW'lık yeni kurulu gücün gerçekleşmesini beklediklerini söyleyerek şunları kaydetti:

"Türkiye'de 2026, 2027, 2028'de gerçekten çok hızlı bir ivmelenme bekliyoruz. Halen depolama rüzgar projelerinde 19 bin MW tahsis edildi. Ayrıca lisanssız projelere hariç olmak üzere 15 bin MW'a yakın da takriben güneş kapasitesi tahsis edilmiş durumda. Rüzgar tarafındaki 19 bin MW'lık proje portföyünün önemli bir kısmı büyük yatırımcıların elinde ve projenin geliştirme süreçlerinin hızla takip edildiği ile ilgili bir izlenimimiz var. Yatırımcılarımız projeleri en hızlı şekilde inşaat aşamasına getirmeye çalışıyor."

İbrahim Erden, son 3 yılda yapılan enerji yatırımlarının yüzde 75'ine yakınını sadece rüzgar ve güneşin oluşturduğunu anımsatarak 'Dolayısıyla bu projelerin önünün açılmasını elzem buluyoruz. Çünkü baz yük yatırımı gelmediği zaman çok daha fazla rüzgar ve güneş yatırımı yapmak zorundasınız. Aynı zamanda şebeke yatırımlarının da yapılması gerekiyor. TEİAŞ'ın bu alanda özellikle 2035 sonrasına yönelik olmak üzere çok ciddi bir yatırım süreci için çalıştığını da biliyoruz. Şebeke tarafında sahada karşılaştıkları önemli bir sıkıntı müteahhitlik kısmı" dedi.

"Sektörün kapasitesi yılda 3 bin MW yeni kurulu güç"

Toplantıda deniz üstü rüzgar santralleri alanındaki çalışmalar ve depolama konusunda sektörle bağlantılı son gelişmeler hakkında da bilgiler veren İbrahim Erden, Türkiye rüzgar sektörünün yılda 3 bin MW'lık yeni kurulu güç gerçekleştirme kapasitesine sahip olduğunu belirterek "Yeter ki biz bunu yapabilecek izin ve finans süreçlerini sağlayalım!" şeklinde konuştu.