Türkiye ve Almanya arasında İncirlik krizi

Polonya'da düzenlenen NATO zirvesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ikili görüşme gerçekleştirdi.

Abone ol

DUVAR - Almanya Parlamentosu'nun, Ermeni Soykırımı ile ilgili kararının ardından, Türkiye ve Almanya arasında başlayan gerginlik devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Almanya Başkanı Angela Merkel'e, milletvekillerinin İncirlik Üssü ziyareti için izin vermediği iddia edildi.

Erdoğan, İncirlik ziyaretine izin verilmesi için Merkel'in "Soykırım kararı hükümetin tavrı değildir" şeklinde açıklama yapmasını istedi. Türkiye, Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in milletvekillerinin İncirlik ziyareti için istediği izin de reddetmişti.

Türkiye ve Almanya arasındaki İncirlik gerilimi 2 Haziran'da Almanya Parlamentosu'nda onaylanan soykırım kararının ardından, Almanya milletvekillerinin İncirlik Üssü'nü ziyaret etmek istemesiyle başladı. Türkiye'ye gelen Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, milletvekillerinin Alman askerlerini ziyaret etmesi için izin istedi. Fakat hükümet ziyarete izin vermedi.

Bu karara rağmen Almanya milletvekilleri 17 Eylül'de İncirlik'e ziyaret kararı aldı ve karar Almanya Meclis Başkanı Norbert Lammert tarafından onayladı. Meclis savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich, Türkiye ziyarete izin vermezse, NATO’nun İncirlik Üssü’ne göndermeyi planladığı AWACS keşif uçaklarına Alman Parlamentosu’nun onay vermeyebileceği uyarısında bulundu.

BİR GÖRÜŞMEYLE ÇÖZÜLMEZ

Hürriyet gazetesinin Spiegel Online'na dayandırdığı habere göre, Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen NATO toplantısında, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşme talebinde bulundu.

Görüşmede Merkel, milletvekillerini Alman askerlerini ziyaret etmesinin doğal olduğunu, Türkiye'nin güvenliği için asker gönderilmesi kararını da parlamentonun verdiğini söyledi. Ancak iki lider arasında anlaşma sağlanamadı. Merkel anlaşmanın yapıcı geçtiğini ifade etse de, bir soru üzerine anlaşmazlığın giderilmediğini aktardı.

Merkel, "Bu anlaşmazlıklar bir görüşmeyle giderilemez. Fakat konuşmuş olmamızın da önemli olduğuna inanıyorum" dedi.

"HAYAL KIRIKLIĞIMIZI İLETTİK"

Cumhurbaşkanlığından bir yetkili, Federal Meclis’in soykırım kararının da toplantı da konuşulduğunu belirterek, “Ermeni tasarısı yine gündeme geldi. Biz bu konuda hayal kırıklığımızı ve rahatsızlığımızı Sayın Merkel’e ilettik. Sayın şansölye de bu kararın Türk Alman ikili ilişkilerine gölge düşürmemesi için gerekli hassasiyeti göstereceklerini, kararlılıkları olduğunu ifade ettiler. Tabi bununla ilgili ne tür adım atacakları kendilerinin takdiri, göreceğiz.” şeklinde konuştu.

"İMKANSIZ BİR TALEP"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel’den "yapması imkansız bir talepte" bulunduğu iddia edildi. Erdoğan, Merkel’in, “Meclis’in 'Ermeni soykırımı' kararı hükümetin tavrı değildir” şeklinde açıklama yapmasını ve ancak bu şartla İncirlik Üssü için izin verebileceklerini söyledi.

2 Haziran’daki oylamaya Başbakan Merkel, Başbakan Yardımcısı Gabriel, başta Dışişleri Bakanı Steinmeier olmak üzere başka bakanlar da katılmamıştı. Başbakan Merkel’in tüm meclisi karşısına alacak böyle bir açıklama yapmasının ise mümkün olmayacağı belirtiliyor.

Almanya İncirlik Üssü’ndeki Alman askerleri milletvekillerinin ziyaret etmesi talebinden vazgeçmiyor. Türkiye ise buna izin vermiyor. Almanya 17 Eylül’de ziyaret kararı aldı. Eğer Türkiye ziyarete izin vermezse, Almanya, yaz sonunda NATO’nun göndereceği AWACS keşif uçaklarına onay vermeyeceği uyarısında bulundu.