Türkiye ve KKTC'den BM'ye tepki: Barış Gücü'nün görev süresinin uzatılmasına karşı tedbirler alacağız

Türkiye ve KKTC, BM Barış Gücü'nün görev süresini uzatılmasına tepki gösterdi. "BM Güvenlik Konseyi'nin, BMBG’nin görev süresini uzatması birtakım tedbirler almamızı gerektirmektedir."

Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kıbrıs Adası'nda 1964'te kurulan BM Barış Gücü'nün (BMBG) görev süresini 3 Ocak 2023'e kadar uzattı. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) dışişleri bakanlıkları karara tepki gösterdi. 

Karar alınırken KKTC'nin egemenlik hakkının yok sayıldığı belirtilen açıklamada, "Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün görev süresi uzatılırken, Kıbrıs Türk halkının iradesi ve egemenliği yok sayılarak, Kıbrıs Türk tarafının rızası yine alınmamıştır. Tarafların rızalarının alınması barış gücü operasyonlarının temel ilkelerinden biri olmasına rağmen, görev süresinin uzatılmasında sadece Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) rızasının alınması, BM Barış Gücü’nün gerçekte kime ve neye hizmet ettiğinin sorgulanmasına yol açmaktadır" denildi.

'BARIŞ GÜCÜ, MİSAFİRPERVELİĞİMİZ SAYESİNDE VARLIĞINI KORUDU'

Barış Gücü'nün görev süresinin uzatılması karşısından tedbirler alınacağı vurgulanan açıklamada, "BMGK’nın, yine sadece Rum tarafının mutabakatıyla, BMBG’nin adanın tümü üzerindeki faaliyetlerine ilişkin görev süresini uzatması birtakım tedbirler almamızı gerektirmektedir. BM Barış Gücü bugüne kadar iyi niyetimiz ve misafirperverliğimiz sayesinde ülkemizdeki varlığını korumuş ve faaliyetlerini yürütebilmiş, ancak bu durumun sürdürülebilir olmadığı başta BM ve ilgili taraflara defalarca söylenmiştir. BM ve KKTC arasında yasal bir düzenleme yapılmasına yönelik uzun yıllardan bu yana ortaya koyduğumuz haklı talebimiz konusunda BM’ye yeterince süre tanıdığımızı ve önümüzdeki dönemde BM’ye bu hususta bir öneri sunacağımızı ifade etmek isteriz" ifadelerine yer verildi.

'BMGK, RUM TARAFINI TEK TEMSİLCİ OLARAK GÖRMEKTEN VAZGEÇMELİ'

Kararda Maraş bölgesinin açılmasının kınanmasına tepki gösterilen açıklama şöyle devam etti:

"Kararda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti topraklarının bir parçası olan kapalı Maraş’ta, uluslararası hukuk ve mülkiyet hakkına saygıyı gözeten bir açılım yapmamıza verilen tepki kabul edilemezdir. Maraş açılımının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından etkin bir iç hukuk mekanizması olarak kabul edilen Taşınmaz Mal Komisyonu marifetiyle, kapalı Maraş’a ilişkin mülkiyet başvurularına, iade de dâhil olmak üzere, çözüm bulunmasını da öngören bir adım olduğu unutulmamalıdır.

Kıbrıs Türk tarafı gerçekçi vizyonu ve yapıcı önerileriyle Kıbrıs Adası’nın bölgede huzur ve istikrar kaynağı olması için üzerine düşeni yapmaktadır. BMGK Rum tarafını adanın sözde tek temsilcisi olarak görmekten artık vazgeçmeli, adada egemen eşitliğe sahip, eşit statüde iki Devlet olduğu gerçeğini kabullenmelidir. Ayrıca, adada sürdürülebilir bir anlaşmanın ancak bu anlayışla inşa edilebileceğini anlamalı ve adadaki Türk varlığını kabullenemeyen Rum liderliğinin propagandasına sözcülük yapmayı bırakmalıdır."

TÜRKİYE: KARAR BM'NİN UYGULAMALARINA AYKIRI

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada KKTC'nin tepkisine destek verildi:

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı’nın sözkonusu kararla ilgili olarak yaptığı açıklamayı tümüyle destekliyoruz. BMBG’nin görev süresi uzatılırken KKTC’nin rızasının alınmaması, BM’nin yerleşik uygulamalarına aykırıdır. Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarının da ihlalidir. KKTC makamlarının bu adaletsizliği gidermek üzere atacağını duyurduğu adımlara ülkemiz tam destek verecektir."

'ADALETSİZ VE HAKSIZ BİR KARAR'

"Konsey kararı, her zaman olduğu gibi yine gerçeklikten kopuk, adaletsiz ve haksız bir karardır" denilen açıklamada, "Kıbrıs Türk halkını ve bu halkın müktesep haklarını yok saymakta ve bu halka yönelik insanlık ve hukuk dışı izolasyonları görmezden gelmektedir. Konsey’in, çözüm için Kıbrıs Türk halkının iradesini artık yansıtmayan, neredeyse yarım asırdır denenmiş ve sonuç vermemiş bir çözüm modelini dayatmaya çalışması da tutarsız ve çelişkili bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım çözüme değil, statükonun devamına hizmet etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

'TÜRKİYE, KKTC'NİN MARAŞ KONUSUNDAKİ ADIMLARINA TAM DESTEK VERECEK'

Türkiye'nin Maraş konusunda KKTC'ye destek vereceği dile getirilen açıklama, "Kararda Maraş konusundaki yazımlar da gerçeklerden kopuktur. KKTC makamlarının Maraş’ta mülkiyet haklarına riayet ederek attığı adımlara Türkiye tam destek vermeye devam edecektir. Güvenlik Konseyi ve uluslararası topluma, Ada’daki gerçeklere odaklanmaları ve Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarını, yani egemen eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü tescil etmeleri çağrımızı yineliyoruz" şeklinde sona erdi. (HABER MERKEZİ)